Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Broccoli koken: zo kook en bereid je de lekkerste broccoli

Heb je nog wat broccoli over en wil je ermee aan de slag? Aan toffe recepten met deze groente geen gebrek – die geven we je met plezier. Maar broccoli koken, hoe lang moet het nu precies? No problemo, wij helpen je uit de brand.

In Nederland is broccoli in seizoen van mei tot november. Lekker veel tijd dus om er zowel zomerse als herfstige gerechten mee te bereiden. Deze groente kun je tot 5 dagen bewaren in de koelkast en kan ook prima ingevroren worden.

Voor het broccoli koken: broccoli schoonmaken

Voor het koken van elke soort groente is het belangrijk dat je de groente eerst schoonmaakt. Snijd daarvoor de steel en de blaadjes van de broccoli en spoel de groente af met koud water. Het is genoeg om grondig te spoelen zodat eventuele aarde eraf is.

Enneeuh: gooi de steel van de broccoli trouwens niet weg! Dit is waarom.

Broccoli koken: hoe doe je dat?

Snij de broccoli in roosjes in een grootte naar wens. Vervolgens is het een kwestie van de gepaste kookmethode te selecteren.

Kookmethode 1: broccoli blancheren

Zet alvast een grote kom met ijswater klaar. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg hier een theelepeltje zout aan toe. Voeg de broccoliroosjes toe aan het gekookte water, en laat ze 1 tot anderhalve minuut in het water koken.

Haal de roosjes met een schuimspaan uit het water en breng ze gelijk naar het ijswater. Laat de roosjes hier maximaal 1 minuut in liggen en serveer. Doe het zelfde met de stam, maar dan maximaal 2 minuten laten koken. Met deze bereidingswijze is de broccoli nog lekker knapperig.

Wil je de groenten iets zachter? Laat de broccoli dan 30 seconden langer in het kokende water zitten of kies voor een andere kookmethode.

Kookmethode 2: broccoli stomen in de magnetron

Plaats de broccoliroosjes en stengels in een magnetronschaal en giet hier 2 à 3 eetlepels water overheen. Dek de schaal af met een bord of deksel van de schaal en zet de magnetron op de hoogste stand 3 tot 4 minuten. Kijk hierna of de broccoli zachter geworden is, anders nog 1 minuut langer koken.

Broccoli-koken
Unsplash

Kookmethode 3: broccoli stomen in een stoompan

Vul aan pan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Zorg er wel voor dat het mandje en het water elkaar niet raken. Breng het water aan de kook op een matig vuur. Voeg de broccoliroosjes en stengels toe wanneer het water kookt en stoom de broccoli voor 4 tot 5 minuten.

Kookmethode 4: broccoli braden

Zorg ervoor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat bakken. Zet een koekenpan op matig vuur en giet, wanneer de pan heet is, een scheutje olijfolie in de pan.

Voeg de roosjes met een snufje zout in de pan en zorg ervoor dat de olie en broccoli goed vermeng worden. Voeg 1 minuut later de stengels toe en blijf de het omscheppen tot de broccoli iets zachter is en helder groen. Ook lekker met wat citroensap over de broccoli!

Kookmethode 5: broccoli roosteren

Hoe kook je broccoli in de oven? Verwarm de oven voor op 220 graden. Zorg er voor dat de broccoli goed droog is voordat je het gaat roosteren.

Leg de broccoliroosjes en de stengels op een bakplaat bekleed met bakpapier met een paar theelepels olijfolie en strooi wat zout over de broccoli. Rooster de broccoli 20 a 25 minuten tot de broccoli knapperig is.

Broccolirijst maken

Tegenwoordig is het nogal een trend om rijst te vervangen door groenterijst. Bloemkoolrijst is zo’n populaire, maar ook met broccoli kan je broccolirijst maken! Maal hiervoor rauwe broccoliroosjes (en ook stukjes van de steel kunnen hierbij) in een keukenmachine en voeg eventueel olijfolie en zout en peper toe naar behoefte.

Zodra de broccoli fijngemalen is, kan je de broccoli bakken in een pan op hoog vuur. Wanneer die een bruin kleurtje krijgt is de broccolirijst klaar. Ook in de magnetron of door te stomen kan je de broccolirijst bereiden. Easy peasy! 

Recepten met broccoli

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.