Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 27 okt 2017
Leestijd: 4 minuten

Bij Cocotte in Amsterdam raak je verliefd op crêpes en galettes

Cocotte is een uiterst knusse crêperie in hartje Amsterdam. Aan de Spuistraat waan je je eventjes in onvervalst Frankrijk terwijl je de heerlijkste geuren opsnuift van versgebakken crêpes en galettes. Culy ging langs en werd een beetje verliefd.

Nathalie en Sebastien – de eigenaren van Cocotte – kwamen ongeveer drie jaar geleden naar Nederland. De ouders van Nathalie runden een crêperie in Frankrijk en de Française wilde in Amsterdam haar eigen crêperie opzetten.

Inmiddels zit Cocotte iets langer dan een jaar in een karakteristiek Amsterdams pandje aan de Spuistraat.

Cocotte Amsterdam

Net als in Frankrijk

Stap hier binnen en het voelt als een klein tripje naar Frankrijk. Er werken Françaises die tussendoor gezellig met elkaar babbelen in het Frans. “Sorry daarvoor, voor ons is het makkelijker om met elkaar te praten in het Frans!”, verontschuldigt Fanny zich, één van de Francaises die werkzaam is bij Cocotte en die ons te woord staat.

Op de achtergrond ook een Franse playlist en aan de muur een wall of fame met ingelijste foto’s van Françaises in Bretonse truien. Je wil er meteen zelf één aantrekken. Ook opvallend leuk zijn de illustraties op bordjes aan de muur en op de ramen. Dat blijkt het geheime talent van eigenaar Sebastien.

Je kunt bij Cocotte terecht voor ontbijt, brunch of een kopje koffie of thee (de originele thee van Mariage Frères uit Frankrijk). Natuurlijk met een goddelijke zoete crêpe of galette: een hartige crêpe, gemaakt van boekweitmeel.

cakes Cocotte
tarte tatin Cocotte

Lekkerder dan een croissant

En zie die andere zoetigheden die rijkelijk staan uitgestald op de bar, maar eens te weerstaan. De Tarte Tatin is hier een hardloper en er is elke maand een andere crumble verkrijgbaar, geserveerd in een klein potje met een lik crème fraîche.

Ook heel bijzonder is Kouign Amann: een specialiteit uit Bretagne. “Het lijkt op een croissant, maar dan nóg lekkerder” vertelt Fanny ons. De pastry wordt gemaakt van gistdeeg met veel boter en suiker, dat in laagjes wordt opgebouwd.

kouign-amann Cocotte

Crêpes

Maar terug naar de crêpes, het is tenslotte een crêperie!
Alles wordt hier elke dag vers gemaakt in de keuken beneden, door een Bretonse chef. Ze gebruiken zoveel mogelijk écht Franse producten die ze uit Frankrijk importeren, zoals jam, cider en Bretonse zoute boter.

Daarnaast komen alle verse ingrediënten van De Lindenhoff. Zo vertelt Fanny dat hun eend ongeëvenaard lekker is. En mocht je je afvragen wat een crêperie doet met eend: serveren op een Galette Dordogne. Die bestaat uit Emmentaler, crème fraîche, Rocamadour (geitenkaas), gekarameliseerde appel en gerookte eendenborst. Hemeltjelief.

crêpe salted caramel Cocotte

Salted caramel

Andere bestsellers bij Cocotte zijn de Crêpe Tatin met gekarameliseerde appeltjes en crème fraîche en de Crêpe Exotique, met banaan, chocolade en geraspte kokos. Én er is elke maand een crêpe van de maand, waarvoor de dames nu een mengsel testen van pompoen, geitenkaas en pompoencider. Het is goedgekeurd: deze creatie zal in november op het menu komen te staan.

Wij horen het woord ‘salted caramel‘ vallen en bestellen onmiddellijk de Crêpe Salidou, met huisgemaakte salted caramel en geschaafde amandelen. We proeven een knapperige warme crêpe die vullend en vederlicht tegelijk is. Ook de cappuccino is goed gezet.

crêpe salted caramel Cocotte
Nancy van Batenburg voor Culy

Franse chocolademelk

En dan staat Fanny er nog op dat we de ‘Franse chocolademelk’ proberen. “Wat is Franse chocolademelk?”, horen we onszelf vragen. “Wel, het is niet écht Franse chocolademelk”, verbetert Fanny zich, “maar het doet onherroepelijk denken aan onze kindertijd in Frankrijk. Want je moet je kopje vasthouden met twee handen en je halve gezicht verdwijnt in de chocolademelk.”

En inderdaad: we krijgen een enorme kop gestoomde melk, waar we zelf chocoladedruppels doorheen roeren. Je maakt je chocolademelk eventueel nog af met een lepeltje gecondenseerde melk.

warme chocolademelk Cocotte

Cocotte

Goed om te weten: alle crêpes en galettes zijn glutenvrij en je vindt hier ook veel glutenvrije zoetigheden. Daarvoor gebruiken ze biologisch, 100% glutenvrij meel van een van de laatste ambachtelijke Franse molens in Frankrijk, uit 1870. Daar halen ze ook het zwarte boekweitmeel vandaan dat ze gebruiken voor hun galettes.

Cocotte is elke dag geopend van 09:00 tot 18:00 uur. Op vrijdag en zaterdag zijn ze zelfs tot 21:00 uur open.

Cocotte Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.