Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 15 aug 2025
Leestijd: 2 minuten

Dit geheime ingrediënt maakt Japanse Kewpie-mayo zo onweerstaanbaar

Japanse Kewpie-mayonaise is niet zomaar een sausje voor op brood of bij frietjes. Deze romige, zachte mayo is uitgegroeid tot culinaire lieveling. Je ziet hem uiteraard op poké bowls en sushi, maar inmiddels ook op burgers of chips. Maar wat maakt Kewpie-mayo zo anders en vooral zo onweerstaanbaar lekker?

Het geheim zit in één ingrediënt: mononatriumglutamaat, oftewel MSG.

Kewpie-mayonaise komt uit Japan en verschilt op meerdere vlakken van onze ‘gewone’ mayo. Hij wordt gemaakt met alleen eidooiers in plaats van hele eieren, wat zorgt voor een rijke en zachte structuur.

Daarnaast is de smaak subtieler en voller. Het bijzondere? Er zit mononatriumglutamaat (msg) in verwerkt, een smaakversterker die bekendstaat om zijn umami-effect.

Zo maak je in 5 minuten de romigste ramen van je leven

Japanse Kewpie mayonaise
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

MSG: het umami-geheim

Mononatriumglutamaat is een natuurlijk zout van glutaminezuur dat van nature voorkomt in bijvoorbeeld tomaten, zeewier en Parmezaanse kaas.

In Kewpie-mayo versterkt MSG de hartige smaken, waardoor je die typische diepe umami-smaak krijgt die je keer op keer doet teruggrijpen naar de tube. Het maakt de mayo lekker romig.

Culy’s sauscollege: alles over mayonaise (+ zo maak je het zelf!)

Is MSG slecht voor je?

MSG heeft jarenlang een slechte reputatie gehad, maar onderzoek heeft laten zien dat het voor de meeste mensen volkomen veilig is om te eten.

Het zit zelfs van nature in veel ingrediënten die we dagelijks gebruiken. Ook fijn: de umami-smaak geeft gerechten een boost zonder dat je extra zout hoeft toe te voegen.

MSG
BigC Studio via Adobe Stock

De reden dat Kewpie-mayo zo populair werd

De combinatie van eidooiers, rijstazijn en mononatriumglutamaat maakt Kewpie uniek. Het is romiger dan standaard mayo, minder zuur en heeft die diepe, hartige smaak die perfect werkt in Japanse gerechten, maar net zo goed op een broodje met avocado of als dipsaus bij frietjes.

Kewpie-mayo koop je in de meeste toko’s en inmiddels ook bij grotere supermarkten. Je kunt hem puur gebruiken of mengen met sriracha voor een pittige dip, door een salade voor extra romigheid of op een sandwich om de smaken te versterken.

O, en wil je weten wat die pop op je fles mayonaise doet, dan moet je dit artikel even lezen:

Wat maakt Japanse Kewpie mayonaise zo bijzonder?

@makesushi1

Not all Kewpie is the same! #kewpie #mayo #food #japan #japanese #mayonnaise

♬ original sound – How to make sushi 🍣

Meer Kewpie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.