Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Koekjes met een verhaal: waar komt de naam ‘kletskoppen’ vandaan?

Je kent ze wel: die flinterdunne, knapperige koekjes genaamd ‘kletskoppen’. Ze happen wel heel lekker weg bij een kop koffie of thee. Maar waar komt de naam vandaan en waar ligt de oorsprong van deze praatgrage koekjes?

Kletskoppen behoren tot de categorie ‘je kunt niet stoppen met eten’. We weten bijna zeker dat ook jij deze koekjes onweerstaanbaar vindt. Maar waarom heten kletskoppen eigenlijk kletskoppen? Culy ging op zoek naar antwoorden.

Over de herkomst gaan verschillende verhalen rond. De Belgische steden Veurne en Brugge lijken de herkomst van deze koekjes toe te eigenen. De kletskoppen zouden door een oprichter van een Brugse bakkerij in 1880 zijn ontwikkeld. Het koekje werd daar naar ambachtelijk recept gemaakt. Een samenstelling van kandijsuiker, amandelen, bloem en boter.

kletskoppen
Bron: Foto: Nancy van Batenburg voor Culy

Leidse Kantelingen

Toch lijkt het erop dat ze in Leiden eerder al eenzelfde koekje bakten. Hier werd namelijk eerder ‘de kanteling’ bereid. De koekjes werden ook wel ‘zere hoofden’ genoemd. Dit recept werd met kaneel, suiker en amandelen gemaakt. Dat verschilt dan weer ietwat met de receptuur van de zuiderburen.

Interessante toevoeging: als je vroeger tot het bakkersgilde wilde behoren, werd je de opdracht voor het maken van kantelingen voorgelegd. Een lastige opgave, want je wilt de tuilles zo dun mogelijk krijgen mét de juiste bite. Alleen de bakkers met het beste fingerspitzengefühl kregen dit pittige karweitje voor elkaar.

‘Zere hoofden, ‘florentines’ en ‘lace cookies’

Kletskoppen werden eerder dus ‘zere hoofden’ genoemd. Dit komt doordat de koekjes vergeleken werden met het uiterlijk van schurfthoofden. Dat klinkt niet geheel smakelijk. Daarom werd er uiteindelijk ‘kletskop’ van gemaakt, dat tevens als bijnaam (of scheldnaam) voor de inwoners van Leiden werd gebruikt.

Als we de kletskop vergelijken met andere koekjes, lijkt deze wel wat weg te hebben van de florentine: een koekje gemaakt met amandelschaafsel, suiker en ei. ‘Lace cookies’ lijken qua uiterlijk op kletskoppen. Deze worden alleen niet gemaakt met amandelschaafsel, maar met haver.

Kletskoppen maken

Je maakt deze koekjes natuurlijk helemaal zelf voor je eerstvolgende theekransje. Wij deelden eerder al een recept voor huisgemaakte kletskoppen.

Maar waarom alleen de zoete trek stillen, als je ze ook hartig maken kunt? Dit recept voor kletskoppen met bacon willen we je niet onthouden. Een verrassend lekkere snack!

bacon-kletskoppen
Nancy van Batenburg voor Culy

De lekkerste

Er zijn ook kaaskletskoppen. Deze kunnen heel gemakkelijk in de magnetron gebakken worden, bestaande uit een hardere, oude kaassoort, zoals Parmezaan.

De lekkerste kletskoppen koop je, als je het ons vraagt, bij Patisserie Holtkamp in Amsterdam. We deelden eerder een video over hoe Cees Holtkamp kletskoppen bakte met zijn kleindochter Stella (zo zoet!). Deze man weet hoe kletskoppen op hun lekkerst zijn, dus ga ze proeven!

Meer verrukkelijke koekjes:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.