Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 27 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Heel Holland Bakt gaat weer van start: dit zijn de lekkerste baksels uit het programma

Bestaat er een gezelliger tv-programma dan Heel Holland Bakt? Wij durven het te betwijfelen. Veel knusser dan binnenkort weer HHB bingen onder een deken wordt het dan ook niet. Naast vermaak zorgt de show bovendien ook steeds weer voor culinaire inspiratie.

Deze baksels hebben we dankzij het programma leren kennen of maken. Bedankt!

De lekkerste baksels uit Heel Holland Bakt

1. Brioche feuilletée

Dachten we dat we met brioche het lekkerste brood ter wereld gevonden hadden, deed HHB daar nog een schepje bovenop met ‘brioche feuilletée‘. Dat laatste is Frans voor ‘gelaagd’ en met die kennis kun je al raden dat het om een laagjesgebak van briochedeeg gaat.

Een laagjesgebak. Van briochedeeg. Wij gaan onszelf er niet aan wagen, maar mán wat is dat lekker.

2. Mont Blanc

Een Mont Blanc is een indrukwekkend gebak dat bestaat uit lagen sloffenbodem, biscuit, kastanjemousse en banketbakkersroom. Door al die afzonderlijke componenten is het de ideale technische proef voor de deelnemende kandidaten, eentje die we zelf ook weleens zouden willen aangrijpen.

Want: sloffenbodem? Kastanjemousse? Dat klinkt niet alleen als een machtig lekker gebak, dat is het natuurlijk ook gewoon.

3. Croquembouche

Gevreesd in menig culinaire televisiecompetitie en vaste prik in het repertoire van elke klassieke patissier: de croquembouche. Ook bij Heel Holland Bakt dook hij daarom al meermaals op.

Wat het in hemelsnaam is? Een indrukwekkende soesjestoren, omwikkeld met gesponnen suiker. Daar komt veel techniek bij kijken: van soezendeeg tot banketbakkersroom en karamel. En dan moet het stapelen tot een stabiele constructie nog beginnen…

4. Kransekake

Dat de programmamakers van Heel Holland Bakt hun blik op het Noorden richten ter inspiratie begrijpen we wel. Scandinavische baksels zijn hier wat minder gekend (en daardoor extra uitdagend als technische proef), vaak zijn ze ook niet voor de poes.

Kijk maar naar kransekake: een Noors laagjesgebak waarbij ronde koeken van amandeldeeg gestapeld worden tot een elegante toren. Ex-kandidaat Sander daagde zichzelf hierbij extra uit en koos niet voor één, maar voor vijf indrukwekkende soorten deeg. Wij zien die Noren al trots toekijken.

5. Schwarzwälder Kirschtorte

De Schwarzwälder Kirschtorte is een klassieke Zwitserse/Duitse taart van chocoladecake, slagroom, kersen en kirsch en chocoladekrullen. Superklassiek en daarmee een geliefde HHB-proef. Daar werd door de seizoenen heen overigens al flink op gevarieerd: van een Schwarzwalder special met hazelnotenroom tot een versie met karamel. Een classic!

6. Macarons

De macaronhype mag dan al een tijdje gaan liggen zijn, bij bakdrang blijft het zelf maken ervan een leuk klusje. De friandises zijn al zó vaak de HHB-revue gepasseerd dat we daar inmiddels flink wat tips uit hebben vergaard. Ook voor goede basisrecepten voor macarons moet je aan datzelfde adres zijn.

macarons met oreo
Bron: Flourgirl

7. Chiffon cake

Het is dat we de meeste seizoenen van Heel Holland Bakt wel gezien hebben, anders zou chiffon cake ons niet zo heel vaak ter oren zijn gekomen. Dankzij het programma weten we echter dat het een superluchtige cake betreft die zich naar hartenlust laat decoreren. De kandidaten gebruikten ‘m dan ook regelmatig als basis voor hun creaties. Dit exemplaar met dragonfruit vinden we bijvoorbeeld prachtig.

Vanaf zondag 28 januari 2024 is Heel Holland Bakt terug op televisie met het 11e seizoen.

Meer over bakken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.