Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kooktips 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ja, je moet je bakvorm toch invetten als er bakpapier in gaat (dit is waarom)

We snappen het helemaal: je bakvorm invetten én bakpapier gebruiken voelt nogal dubbelop. Eén van de twee zou toch ook gewoon moeten voorkomen dat je cake aan z’n vorm blijft kleven? In theorie wel, en toch zijn er genoeg redenen om je bakvorm tóch in te vetten als er bakpapier in gaat.

Het invetten zorgt er namelijk voor dat het bakpapier aan de bakvorm blijft kleven, dus niet meer kan schuiven – en dat bespaart een heleboel frustraties.

Zo kun je een bakvorm perfect met bakpapier bekleden

Waarom je je bakvorm toch in moet vetten als er bakpapier in gaat

Je bakvorm invetten voorkomt dat je bakpapier terug oprolt

Niks is vervelender dan dingen ontrollen die vervolgens maar al te graag terug in hun cocon willen. Dat geldt voor placemats, posters en ja, ook voor bakpapier. Zie jij maar eens een laag beslag op een bakpapiertje te krijgen als dat constant oprolt.

Het papier kan niet alleen niet oprollen, maar ook niet anderszins bewegen. Zo voorkom je dat je beslag ineens naast het bakpapier ligt, omdat dat stiekem is weggeschoven (been there done that).

Er valt geen beslag tussen bakvorm en papier

Een mooie bijkomstigheid: als je bakpapier vast zit, kun je dus ook geen beslag meer tussen de vorm en het papier laten vallen – of dat nu per ongeluk of expres is. Dat bespaart je een heleboel bakvorm-beschadigend schrobwerk.

Eerst je bakvorm invetten? Dit is dé truc

Je bakvorm invetten voorkomt lelijke deuken in je cake

Maar oké, tot zover de redenen die puur om gemak draaien. Het invetten van je bakvorm voorkomt ook dat het bakpapier lelijke deuken in je baksel maakt. En dat gebeurt nog weleens, vooral als je te lui bent om je bakpapier in het juiste formaat te knippen en in plaats daarvan maar in de bakvorm propt.

Dat proppen is mét invetten misschien nog steeds niet zo’n goed plan, maar je brownie krijgt in ieder geval een egale buitenkant.

Het bakpapier gaat niet aan het baksel kleven

Ook fijn: als het bakpapier al aan de bakvorm kleeft, heeft het minder redenen om óók aan de cake te gaan kleven – of daar zelfs in te gaan zitten. Niks zo irritant als een cake die je misschien gemakkelijk uit de vorm krijgt, maar waar vervolgens papier aan kleeft alsof het een babyaapje is dat zich vastklampt aan z’n moeder.

Nog steeds niet overtuigd? Je bakvorm invetten is ook gewoon een goede gelegenheid om deze tip te proberenYou’re welcome!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.