Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kooktips 9 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Fruitvliegjes bestrijden: hoe voorkom je ze en hoe raak je ze kwijt?

De zomer brengt niet alleen goede zaken met zich mee. Zodra de temperaturen stijgen komen ze tot leven, zo lijkt het: fruitvliegjes. Ze zwermen rond je fruitschaal, in de vuilnisbak en op het aanrecht. Fruitvliegjes bestrijden is noodzakelijk, maar hoe ga je te werk?

Wij geven je tips om die vervelende fruitvliegjes uit je keuken te krijgen.

Ken je fruitvliegjes

Wat zijn die kleine, irritante beestjes die rond je gezicht vliegen en het gemunt hebben op je verse fruit of groenten precies? Fruitvliegjes – ook wel: bananenvlieg – zijn kleine vliegjes die zich vliegensvlug (pun intended) voortplanten. Binnen een week groeien ze van eitje tot volwassen fruitvlieg. Dus voor je het weet, vliegen er tientallen in je keuken rond.

Vaak vraag je je af hoe ze in je huis komen, want onrijp fruit haal je zo snel mogelijk weg en glaasjes met sapresten spoel je direct om en zet je in de vaatwasser. Toch is het onvermijdelijk: fruitvliegjes komen hoe dan ook in je huis. Ze reizen namelijk met je fruit mee of wurmen zich een weg door de kieren en gaten van je woning.

fruitvliegjes bestrijden stock unsplash
Bron: Unsplash

Hoe voorkom je dat fruitvliegjes je huis binnendringen?

Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk. Fruitvliegjes zijn zó klein dat ze ongemerkt met je fruit uit je boodschappenmand meereizen. Ze sterven pas wanneer de temperaturen weer dalen en tot die tijd is de kans groot dat je ze mee naar huis neemt. Wel kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om de hoeveelheid zoveel mogelijk te beperken en fruitvliegjes te bestrijden.

Houd je aanrechtblad en -bak altijd goed schoon. Elk druppeltje sap van een stuk fruit of schil van een groente trekt al fruitvliegjes aan. Zet daarnaast, als dat mogelijk is, de GFT-bak altijd buiten en sluit je vuilzakken goed af. Zet ze op een koele plaats wanneer ze vol zijn. Koop ook niet te veel fruit ineens en eet het zo snel mogelijk op. Laat fruit geen hele week liggen. Dat is een walhalla voor de fruitvliegjes.

Daarnaast zijn fruitvliegjes van lege glazen, wijnflessen, blikjes bier of andere drankresten ook niet vies. Spoel deze na het drinken daarom direct om en gooi zo snel mogelijk weg.

fruitvliegjes bestrijden stock pexels
Bron: Pexels

Fruitvliegjes bestrijden: hoe ga je te werk?

Mochten de fruitvliegjes toch je keuken zijn binnengekomen, dan is het noodzaak om zo rap mogelijk van ze af te komen voor ze zich voortplanten en het van kwaad tot erger gaat. De gemakkelijkste (en goedkoopste) manier is om zelf een val in elkaar te knutselen.

Pak een leeg jampotje en prik kleine gaatjes in het deksel. Dat gaat gemakkelijk met een kleine schroevendraaier of kurkentrekker. Ook kan het met een bak met daarover een vel huishoudfolie gespannen waar je kleine gaatjes inprikt. Vul de pot of bak met een laagje wijn, bier of azijn en de vliegjes zullen er in vliegen, maar er niet meer uit kunnen komen. Fruitvliegjes bestrijden lijkt niet te doen, maar is eigenlijk best makkelijk.

Van perzik tot ananas: hoe weet je of fruit rijp is?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.