Redactie
Redactie Inspiratie 15 sep 2014
Leestijd: 6 minuten

Het eetdagboek van… Emma van FirstWeEat.nl

Een nieuwe week, een nieuwe aflevering van het Eetdagboek! Ditmaal mag Emma van Firstweeat.nl met de culinaire billen bloot.

Maandag

Vandaag werk ik bij IENS op de redactie. Als ik vroeg op moet staan heb ik nooit echt trek, ik kan dan pas na een uur of twee iets eten. Ik drink een glas warm water met citroensap en neem ontbijt mee naar werk. Meteen op werk drink ik een kopje koffie met melk en suiker. Rond 10.30 eet ik mijn ontbijt: yoghurt met granola, en ik had nog bramen en frambozen in de vriezer.

Met de lunch is er kippensoep gemaakt, yes! Daar eet ik een kommetje van, uiteraard met een boterham royaal belegd met roomboter. Lekker dippen. Als toetje nog een boterham met nutella en zeezout, m’n lievelings. Voor een blogpost had ik scones gebakken, ik heb er nog best veel over en deel die uit op werk. Uiteraard snoep ik er zelf ook eentje als vier uur snack.

Als ik thuis kom van werk heeft mijn huisgenoot toastjes met zalm gehaald. Dit laat ik me geen twee keer zeggen en ik eet er drie terwijl ik wontons maak. Er staat namelijk wontonsoep met Chinese kool op het menu! Ik drink er twee glazen witte wijn bij. Terwijl ik al veilig op mijn kamer zit roept mijn huisgenoot dat ze Viennetta ijs heeft gekocht. Oh my! Dit jeugdsentiment kan ik niet weerstaan en ik eet twee plakken. Verder drink ik de hele dag veel water en jasmijnthee.

Dinsdag

Vandaag is mijn eerste werkdag in Haarlem voor Nieuwe Haring, een PR en media bureau alleen gericht op eten en drinken, leuk! Ik begin de dag weer met warm water en citroensap en ik drink een cappuccino met suiker als ik op werk aan kom. Als ontbijt neem ik dit keer overnight oats mee. Gemaakt met rijst-amandelmelk, halfvolle melk, kokos en kaneel. Die eet ik rond een uur of 10.

Dan door naar Leiden waar ik vandaag met mijn master Economics and Consumer Psychology begin. Ik heb een omelet mee met gerookte zalm en tuinkers. Het leek me een goed idee om licht te lunchen aangezien ik vanavond een driegangen diner verorber. Maar om 16.30 trek ik het niet meer en bedenk ik me dat ik nog twee cha sieuw broodjes in de vriezer heb. Score!

Een van mijn beste vriendinnen gaat vrijdag naar Dublin verhuizen en vanavond kook ik ons laatste avondmaal. Haar instructies waren duidelijk: vlees en Frans, een vrouw naar m’n hart. We beginnen met bubbels en stokbrood met rillettes en foie gras, allebei van eend. Als hoofd rib-eye met bearnaisesaus, sla en aardappeltjes gebakken in eendenvet. Hierbij drinken we Chianti, niet Frans maar wel lekker. Daarna creme brulee en thee. Verder de hele dag veel water.

Woensdag

Woensdag heb ik vroeg college. Ik begin de dag zoals gewoonlijk met citroenwater en ik neem kwark met granola mee. Dit keer met mango en bramen, in mijn handige meeneembakje.

Na college meteen door naar IENS. Waar ik net op tijd ben voor de lunch, yes! Vandaag is er omelet en salade, van allebei eet ik een beetje. En 2 kleine boterhammen in heel veel stukjes gesneden zodat ik zo veel mogelijk beleg kan proeven. Filet americain, smeerworst, jonge kaas en paturain met kipfilet. Rond 16.30 snoep ik wat krijtjes uit de snoeppot.

’s Avonds ga ik met vriendinnen bij I-Dock eten. Als we aankomen zijn we hongerig en bestellen we een portie bitterballen en een biertje. Daarna een salade met geitenkaas, biet en sinaasappel, kalfssukade met aardappelpuree en chocolademousse met een brownie. De brownie is gortdroog en laat ik dus liggen. Verder was het eten ook niet heel bijzonder, maar we hebben wel een hele gezellig avond gehad! Ik drink nog twee wijntjes en water bij het eten.

Donderdag

Vanochtend werk ik vanuit huis, en ik begin weer met citroenwater. Als ontbijt eet ik twee zachtgekookte eitjes en een geroosterde boterham met kaas. Dan even boodschappen doen op de Albert Cuyp-markt. Daar drink ik sinaasappelsap, er gaat toch weinig boven een verse jus, lekker!

Als lunch maak ik Chinese noodles met kip, paksoi en bosui. Verder doe ik nog wat dingen voor school en val ik per ongeluk op de bank in slaap. Oeps. ’s Avonds komt er een vriendin eten, ik maak vis taco’s met kool, limoen, koriander en een heerlijk sausje. Ik drink er een glas wijn bij. Daarna gaan we over op de jasmijn thee en snoepen we een stukje chocola met hazelnoten.

Vrijdag

Vandaag ‘ontbijt’ ik weer met citroenwater. M’n meegenomen ontbijt eet ik rond half 11 en het bestaat uit kwark, ganola, bramen en frambozen.

Op vrijdag koken we altijd zelf op werk. Maar vandaag is daar niet echt tijd voor dus bestellen we roti. Ik bestel een portie met lamsvlees en een collega neemt eend, zodat we kunnen delen. Iedereen zit bom vol maar een ijsje kan er nog wel in, ik eet een split. Ik had nog noodles over van gisteren dus die heb ik meegenomen, ik neem er rond 16.30 een paar happen van en deel de rest uit aan collega’s.

Na werk ga ik met collega’s borrelen. Ik drink witbier en we bestellen kaasstengels, bitterballen en brood met aioli. Ik eet van alles een beetje. Daarna door naar een vriendin waar ik met nog twee andere vriendinnen ga eten. Ik maak Vietnamese loempia’s met rijstvellen en gehakt en drink nog een paar wijntjes. We eten vrij laat, dus de foto’s zijn een beetje donker.

Zaterdag

Weekend! Ik begin de dag weer met citroenwater en eet er twee gekookte eieren en een geroosterde boterham met kaas en tuinkers bij. Daarna even naar de ten Kate markt voor weekendboodschappen. Ik haal een makreelfilet en maak hier met mayo, peper, zout en citroensap een smeerseltje van.

Als lunch eet ik twee geroosterde boterhammen die ik met m’n makreel smeersel besmeer, en ik doe er tuinkers op. Aan het einde van de middag heb ik een barbecue in Purmerend, ik pak met twee vriendinnen de bus maar niet zonder snack. Ik rij van tevoren langs Van Stapele en haal daar voor ons allemaal een koekje: het allerlekkerste koekje ooit.

Eenmaal aangekomen word ik overspoeld door hapjes. Turks brood en rauwkost met dip, je kent het wel. Ik drink bier. Voor op de barbecue heb ik kip gemarineerd in koriander, knoflook, limoen, honing en tequila. Oftewel: margarita kip! Hier eet ik een halve van, verder nog wat hapjes hamburger, zalm en een sparerib. Oh, en ik drink een gin tonic.

Zondag

Misschien toch iets te veel gedronken gisteravond, ik ontbijt met twee paracetamol en een groot glas water. Dan zet ik tomaten rozemarijn jam op en doe ik wat werk voor Nieuwe Haring en m’n studie. Zodra de jam klaar is eet ik deze op een broodje met taleggio en walnoten.

Aan het einde van de middag ga ik naar een vriendin toe om lekker helemaal niks te doen. We genieten eerst nog even van de zon en kijken daarna twee films en eten hele de hele dag lekkere dingen. Ik moet morgen een gastblog inleveren en daarvoor maak ik coquilles gepocheerd in boter, met wat spinazie. Dan krijg ik een heerlijke cocktail met frambozenlimonade aangeboden. Daar kan ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Een paar uur later hebben we weer trek en eten we allebei vier Momofuku pork buns. M’n aller-lievelingseten. Als klap op de vuurpijl heeft m’n vriendin voor ons allebei een stuk carrotcake bij De Drie Graefjes gehaald, naar mijn idee de lekkerste van Amsterdam. Ik doe er ongeveer een uur over, maar ik eet hem helemaal op!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.