Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Lekkere ideeën voor de tomaat der tomaten: coeur de boeuf

Hij is van buitengewone allure en klasse, heeft een bijzonder kunstzinnige vorm en draagt de bijnaam “koning der tomaten.” Juist: we hebben het over de Coeur de Boeuf tomaat. Met zijn opvallende, geribbelde vorm en sappige, maar vlezig vruchtvlees is dit een pareltje in het tomatenlandschap. Maar wat kun je er nu mee? Wij geven je een aantal vorstelijke ideeën om deze tomatenkoning bij te gebruiken.

Want naast veel pracht en praal is ‘ie ook gewoon mega lekker!

Coeur de Boeuf carpaccio

Er was een tijd dat chefs het liefst alles door de mandoline jasten, om het vervolgens als carpaccio op de menukaart te zetten. Nu die hype weer een beetje is gaan liggen, is het tijd om toch nog een overheerlijke carpaccio met je te delen. Namelijk die van Coeur de Boeuf tomaten.

Snijd ze dun met een mandoline (tip: leg ze hiervoor eerst eventjes in de koelkast zodat de tomaten iets harder worden, dat snijdt makkelijker) en laat ze daarna naar Italiaans gebruik op een bordje op je aanrecht liggen totdat je gaat eten. Zo komen de tomaten lekker op smaak. Vervolgens besprenkelen met bijvoorbeeld je favoriete olijfolie, verkruimelde pistachenoten, wat ricotta en een beetje honing en je carpaccio is klaar.

Branden

Bereid je een chique gerecht dat wel een ‘onderzettertje’ op het bord kan gebruiken, dan is de Coeur de Boeuf tomaat je beste vriend. Snijd plakken van ongeveer een halve centimeter, besprenkel met wat zeezout en doe ze drie minuutjes in de oven op 180 graden. Zodra de plak uit de oven komt, brand je ‘m met een gasbrander en leg je hem op je bordje.

Een onderzettertje kun je goed gebruiken bij gerechten met verschillende kleine compartimenten. Een visgerecht bijvoorbeeld, waarbij je kleine stukjes vis kunt neerleggen. Of iets met een mousse die je kunt opspuiten in kleine toefjes. Doe je ‘t precies, werk je de hoogte in en voeg je iets knapperigs toe, dan ziet je gerecht er direct uit alsof ‘t zo uit een restaurantkeuken komt.

Coeur de Boeuf galette

Als er een gerecht is dat je ne sais quoi schreeuwt, is het wel een galette. Koop een rol kant-en-klaar deeg (want waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan), leg er plakken Coeur de Boeuf tomaat op en besprenkel met wat olijfolie en verse kruiden. Vouw dan de zijkanten naar binnen, bestrijk met wat ei en je Coeur de Boeuf-galette kan de oven in.

Tips om ‘m nóg lekkerder te maken? Bestrijk de bodem van je galette met wat ricotta en honing en strooi citroentijm en venkelzaad over je tomaten heen. Dep de tomaten daarnaast altijd een beetje droog, dat zorgt ervoor dat de boel minder nat wordt en daardoor ook minder snel sompig en klef.

Tomatensandwich

Drukke dag achter de boeg of is het te warm om na te denken wat te eten? Een tomatensandwich is altijd een goed idee. Ga langs je favo bakker voor het lekkerste brood dat je kunt vinden. Snijd er een dikke plak af en rooster het onder een gril of in de koekenpan.

Smeer daarna een frisse mayonaise uit over de toast (het liefst zelfgemaakt natuurlijk, maar kies anders een lichtzure mayo) en leg er een plak tomaat op. En dit is waarom een Coeur de Boeuf tomaat zo geschikt is. Het ziet er nu namelijk niet alleen fancy uit, de CdB tomaat (jargon, voor intimi) is namelijk esthetisch zéér verantwoord, dankzij zijn structuur en smaak is de Coeur de Boeuf de pérfecte tomaat voor een tomatensandwich.

Bruschetta

Het is ergens een beetje zonde, want een Coeur de Boeuf tomaat in kleine vierkante blokjes snijden haalt zijn esthetisch aspect volledig weg, maar dankzij de structuur is deze tomaat érg goed te gebruiken voor bruschetta’s.

Snijd de tomaat in kleine blokjes, leg ze in een kommetje en bestrooi met zout. Laat dit 10 minuutjes staan en voeg hierna een flinke scheut olijfolie toe. De tomaten moeten echt lekker badderen in de olie. Dit mengsel laat je staan totdat je gaat eten en je bruschetta belegt. Je kunt het dan eventueel iets laten uitlekken, maar vang die olie dan vooral op. Deze heeft dan namelijk een lichte tomatensmaak en is heerlijk bij bijvoorbeeld een pasta aglio e olio.

Op zoek naar nog meer zomerse recepten met tomaat? Maak bijvoorbeeld eens een frisse tomatensalade met mango en Vietnamese dressing of een burrata bowl met pistachepesto, mortadella en tomaatjes.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.