Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over de witte aardbei: smaakt het net zo onrijp als dat ‘ie eruit ziet?

We krijgen nooit genoeg van fruit, doordat elk seizoen weer nieuwe favorieten met zich meebrengt. Zoals natuurlijk de aardbei in de zomer. Maar ook de aardbei is niet meer alleen. Want inmiddels zien we de witte variant steeds vaker opduiken. Hoe komt deze nou eigenlijk zo wit en vooral: hoe smaakt ‘ie?

Het zal je niet verbazen dat de witte versie minstens zo lekker is als z’n rode familie.

Alles over de witte aardbei: smaakt het net zo onrijp als dat ‘ie eruit ziet?

Het is lastig om iemand te vinden die er niet van houdt. De aardbei is het snoep onder de fruitsoorten: zoet, sappig en multi-inzetbaar. Des te logischer dat we zeer geïnteresseerd zijn in een nieuwe kleur: zou ‘ie ‘m overtreffen?

De rode aardbei

Of je nou in één keer een bak naar binnen werkt, de aardbei laat stralen in een zomers dessert of er een ultieme aardbeientaart van maakt; het mag duidelijk zijn dat het zomerkoninkje overal voor in te zetten is. En dat doen we dus ook graag en met grote regelmaat. En natuurlijk, ze zijn volop aanwezig in de supermarkt. Maar de échte onvergetelijke exemplaren vind je direct bij de boer.

Waarom een witte aardbei wit is

Omdat een rode aardbei tijdens de rijping van groen, via wit naar rood verandert, is de associatie van een witte aardbei met onrijpheid snel gemaakt. Niets is minder waar. De rode aardbei dankt haar kleur aan een specifieke proteïne, die ervoor zorgt dat de rode kleur laat zien dat de aardbei rijp heeft. De witte aardbei mist deze proteïne of bevat er slechts een beetje van. Dus ook al is ‘ie hartstikke rijp, aan de kleur kun je het niet meteen zien.

De ananas-aardbei

Er zijn verschillende types witte aardbeien: misschien ben je bekend met de ananas-aardbei of pineberry: een friszuur exemplaar dat sommige mensen doet denken aan de ananas. Niets is minder waar: het is toch echt een natuurlijke variant waar geen ananassen met aardbeien voor zijn gekruist. Hebben deze pineberries veel zonlicht gezien, dan krijgen ze een roze waas. Ananas-aardbeien zijn betaalbaar en soms verkrijgbaar in supermarkten.

De Japanse aardbei

White Jewel daarentegen, is een ander verhaal: de Japanse Yasuhito Teshima heeft er jaren over gedaan om een zo wit en smaakvol mogelijke aardbei te creëren door verschillende rassen te combineren. Het doel: zoeter, groter, witter en sappiger. Omdat tijdens elke oogst er slechts een paar van deze aardbeien te vinden zijn, wordt dit ras genaamd White Jewel voor veel geld en daarom alleen aan de echte liefhebber – of eigenlijk: de liefhebber met het meeste geld – verkocht.

gebakken ricotta met aardbei en rabarber
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

De smaak

Hoewel je eerste associatie met witte aardbeien waarschijnlijk zuur en misschien zelfs bitter kan zijn, is de witte aardbei – gemiddeld genomen – zoeter dan de rode variant. Ben je dus niet per se op zoek naar de rode kleur van de aardbei maar ga je voor zoet én voor een originele look? Kies dan eens voor de witte aardbei. Ook lekker in hartige gerechten zoals in deze salade met aardbei of geef deze old school aardbeienslof eens een minimalistische update. Ook leuk om in je tuin te laten groeien trouwens.

Meer over aardbeien:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.