Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf cola maken

Wist je dat zelf cola maken helemaal niet zo moeilijk is? En het leuke is: je ziet precies wat erin gaat. Een hele berg specerijen (kaneel, korianderzaad, nootmuskaat) en citrus om precies te zijn. Met dit recept maak je zelf colasiroop, die je kunt aanlengen met bruiswater. Voor een glaasje natuurlijke cola.

Vergis je niet: dit is geen gezond recept, want er gaat behoorlijk wat suiker in deze zelfgemaakte cola. Genieten met mate is dus de leus. En het leuke van dit recept is dat je die hoeveelheid suiker af kunt stellen naar je eigen smaak. Mag de cola best wat minder zoet van jou? Experimenteer dan met de hoeveelheden.

Zelf cola maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Hoe maak je cola?

In dit recept gebruiken we Arabische gom (een plantaardig bindmiddel): die kun je online bestellen, bijvoorbeeld bij Pit-Pit.com. Je kunt ‘m ook weglaten: het middel wordt alleen toegevoegd voor mondgevoel. Zonder Arabische gom zal je cola iets dunner zijn.

Ook de citroenzuur kun je online bestellen bij Pit-Pit, maar ook die kun je eventueel weglaten. Naar ons idee voegt het net even een extra zure kick toe, zoals je die ook wel kent van zure snoepjes.

Het vermelden waard is overigens dat zelfgemaakte cola niet de donkerbruine kleur van normale cola heeft: het heeft eerder een hele lichte kleur. Wil je toch die bruine kleur, voeg dan een druppeltje bruine voedingskleurstof toe of – zoals de Amerikanen – een beetje ‘browning sauce’ van het merk Kitchen Bouquet (online te koop). Op de foto’s zie je de verschillen tussen natuurlijke cola en gekleurde cola.

Zelf cola maken met natuurlijke colasiroop
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf cola maken

Zet een ruime (steel)pan klaar. Meng het water met de geraspte schil van de citroen, limoen en sinaasappel. Voeg ook de kaneel toe, samen met de Kaffir limoenblaadjes, korianderzaad en de nootmuskaat. Meng de Arabische gom (optioneel) erdoorheen met een garde, tot ‘ie oplost.

Zet het vuur hoog en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker is opgelost en laat ongeveer een minuutje doorkoken. Haal de pan dan van het vuur.

Meng de citroenzuur met het sap van de halve limoen en roer het met de garde door de colasiroop. Laat het mengsel daarna helemaal afkoelen, zeef het en giet het over in een steriele literfles. Het beste kun je het ook nog eerst door een kaasdoek of een stuk keukenpapier gieten, om alle losse deeltjes (bijvoorbeeld van de kaneel) uit je cola te filteren.

In de koelkast is de colasiroop twee weken houdbaar.

Wil je een glas cola maken met je zelfgemaakte colasiroop? Meng dan 1 deel siroop met 3 delen koolzuurhoudend water (of naar smaak). En zoals altijd smaakt je cola extra lekker met wat ijsblokjes.

Meer lekkere drankjes om te maken:

Cola en colasiroop maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.