Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 22 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Een kroket of een frikandel: wat is eigenlijk het minst ongezond?

Tuurlijk, het is een feest om culinaire gerechten te bedenken of aan te schuiven voor een vijfgangenmenu waar je door wordt weggeblazen. Maar zo af en toe een kroket of frikandel uit de muur trekken maakt het leven gewoon compleet. Menselijk als we zijn, vragen we ook in deze situatie wel eens af: welke is nou eigenlijk het minst ongezond van de twee?

Deze en meerdere fascinerende frituurfeitjes – die het overigens prima zullen doen op een verjaardag – zijn zorgvuldig uitgezocht door onze collega’s van Quest.

Friet (of patat)

We vallen maar gewoon met de vette deur in huis: volgens het CBS eten we in Nederland jaarlijks meer dan 20 kilo friet per persoon. Heb je nog een weg te gaan? Check dan onze onweerstaanbare frietrecepten even, zoals deze met tzatziki en feta, of deze exemplaren met sticky sambal. Moet lukken, denken we zo.

Sticky sambalfriet met limoenbladmayo
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Kroket vs. frikandel

Ook qua snacks zijn de hoeveelheden niet kinderachtig, gezien het feit dat we jaarlijks gezamenlijk 300 miljoen kroketten en 600 miljoen frikandellen verorberen. Da’s dubbel zoveel frikandellen als kroketten dus. En die snacks zijn, hoe je het ook wendt of keert, natuurlijk niet de gezondste keuze. En dat is precies wat ze zo lekker maakt.

Vet

Wanneer we het aantal calorieën van de kroket en frikandel gaan vergelijken, zien we een belangrijk verschil. Nog zonder gefrituurd te zijn komt de kroket gemiddeld op 169 calorieën waar de frikandel met gemak de 235 aantikt. Maar, heeft ‘ie eenmaal in het vet gedarteld dan maakt de kroket een flinke inhaalslag: deze stijgt namelijk naar 272 calorieën waar het vet bij de frikandel met slechts 16 calorieën toeneemt tot een totaal van 251.

Conclusie

Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt. Dus met die toevoeging trek je de calorieën eigenlijk weer gewoon recht.

Ons advies luidt vooral: denk vooral niet aan calorieën wanneer je eens in de zoveel tijd een snack uit de muur trekt. Of ze zelf maakt natuurlijk, zoals deze kroket volgens klassiek recept van Cees Holtkamp of de ultieme frikandel volgens Yvette van Boven.

> Lees ook: Voor eens en altijd: is het nou frikandel of frikadel?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.