Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De lekkerste gerechten uit de keuken van Kreta: duurzaam én veelzijdig

Vaak denk je bij een culinaire Europese zomervakantie aan Italië of Frankrijk. Niet heel gek ook, gezien de onafgebroken populariteit van beide keukens. Maar wist je dat het Griekse eiland Kreta – naast zon, azuurblauwe zee én een berg gastvrijheid  – een fantastische keuken heeft? En om een tippie van de sluier op te lichten (want: ga erheen!): de lekkerste Griekse gerechten uit Kreta op een rij.

Tuurlijk, voor de liefhebbers zijn er ook volop pita gyros, Griekse salade en andere Griekse klassiekers te verkrijgen. Maar voor de volgende gerechten moet en zal je je op Kreta bevinden.

Gerechten uit Kreta

Duurzaam koken is de laatste tijd naast belangrijk ook een flinke hype geworden. Maar wist je dat de Kretenzische keuken al zo lang het bestaat vrijwel alleen maar gebruikt maakt van lokale ingrediënten – alles wat groeit op het en om het eiland dus – en dat er met de seizoenen wordt meegekookt? Op het eiland zijn ook volop fruitbomen, groenten en kruiden in ‘t wild te vinden. Kijk dus niet op wanneer je je buren langs de weg een kilootje dille ziet plukken.

Dakos

Waarom bruschetta al jarenlang menig restaurant en amateurkeuken onveilig maakt, maar vrijwel niemand van Dakos heeft gehoord, is ons een raadsel. Dit Griekse voorgerecht is minstens zo makkelijk te maken, mits je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt. Het harde oude brood absorbeert alle sappen van geraspte tomaat en de flinke hoeveelheid olijfolie. Idealiter top je ‘m af met jonge zachte Kretenzische schapenkaas, maar feta kan ook prima.

Dakos
Bron: Pixabay

Kalitsounia

Je vindt ze sowieso in de vele ambachtelijke bakkerijen die Kreta rijk is of tussen de mezze’s op de menukaart: eenpersoons gefrituurde deegpakketjes gevuld met zachte schapenkaas, soms in combinatie met verse kruiden of spinazie. Een snack die je elk moment van de dag zou willen eten.

Horta

Een gerecht wat op vrijwel elke menukaart is terug te vinden en als zo oud is als de weg naar ehhh.. Athene. Horta zijn gekookte wilde groene groenten (zelf geplukt dus), geserveerd met olijfolie en citroensap.

Marathopita

Misschien wel hét ultieme voorbeeld van een typisch Kretenzisch gerecht is de marathopita: gemaakt met weinig ingrediënten – goedkoop ook – die elke boer al sinds mensenheugenis in de voorraadkast en op ‘t land kan vinden. Het vettige platbrood is gevuld met spinazie, de blaadjes van venkel, verse kruiden en soms wat feta. Eenvoudig te maken in de pan, lekker als snack, lunch, voorgerecht of als onderdeel van verschillende mezze.

Marathopita
Leandros Papakarmezis

Bougatsa

Hét ultieme comfort food van Griekenland: bougatsa. En als wijlen Anthony Bourdain zegt dat de beste op Kreta te vinden is, dan nemen we dat direct aan. Deze zoet-zoute maar vooral zalige caloriebom wordt vooral als ontbijt genuttigd. Gemaakt van ontelbaar veel flinterdunne én huisgemaakte laagjes filodeeg, gevuld met fluweelzachte mizithra kaas, afgetopt met suiker en kaneel. Let op: er is ook een geheel zoete versie gevuld met custard. Iets minder verrassend, maar ook lekker.

Portokalopita

Hét Griekse toetje als je het ons vraagt en in Kreta bij vrijwel elk etablissement te vinden. Zeiden we eerder al dat de gastvrijheid ongekend is; het bewijs hiervan is dat je bij menig taverna het dessert (en een karaf huisgemaakte raki…) van het huis krijgt. Soms is dit dus de supersappige en zoete portokalopita: een met siroop doordrenkte sinaasappelcake op basis van yoghurt en filodeeg, verwerkt op een manier die je niet eerder hebt geproefd. Het recept vind je hier.

Portokalopita
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Ktapódi krasáto

Het is even oefenen op de uitspraak, maar dan heb je ook wat. Octopus gestoofd in rode wijn met venkel, om precies te zijn. Dat octopus heerlijk (en makkelijk!) is om te stoven, wisten we al. Maar met deze combi wil je niet anders meer.

Chochlioí Boumpouristoí

Een hele mond vol maar in het Nederlands gewoon in wijn gestoofde slakken. Of nou ja, gewoon? Dit supersmaakvolle typisch Kretenzische gerecht is ongelooflijk rijk van smaak én ziet er ook nog ‘s indrukwekkend uit. Genoeg om uit te kiezen dus, bij een volgende trip richting Kreta.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.