Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 28 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

5x culinaire bestemmingen waar je dit jaar naartoe wil

Op vakantie willen wij maar één ding: eten. Goed eten natuurlijk, zodat we in het beste geval terugkeren met tonnen inspiratie. Welke culinaire bestemmingen volgens ons aan die criteria voldoen?

We gieten ze in een lijstje.

5x culinaire bestemmingen waar je dit jaar naartoe wil

1. Georgia (VS)

Mashama Bailey introduceerde ons jaren geleden tot de eetcultuur in Georgia en sindsdien is onze fascinatie ermee niet meer gaan liggen. Geen idee waar we het over hebben? Kijk naar S6:E1 van Chef’s Table (Netflix) en je zal zien hoe de Amerikaanse chef je hart verovert met haar Southern Soul Food. In The Grey – haar toprestaurant in Savannah – kun je dat in levende lijven gaan ervaren, al zouden we Georgia zéker ook verder exploreren en bij laagdrempeligere settings shrimp & grits bestellen.

Liever niet zo ver reizen? Via Instagram kondigde Mashama aan een restaurant in Parijs te openen begin dit jaar. Iets om in de gaten te houden…

2. Napels

We geven het prijs: in april gaan wij naar Napels. Het veelgenoemde ruige randje nemen we er graag bij, wetende hoeveel lekkers er in de stad te vinden is. Pizza naturalmente, maar ook baba au rhum, sfogliatella en het beste uit de zee. En na een nachtje in de Napolitaanse lampen slaan we een pizza fritta heus niet af…

3. Baskenland

Door restaurants als Sagardi werd ook in Nederland steeds meer duidelijk hoeveel het Baskenland te bieden heeft op culinair vlak. Lees: Txogitxu-vlees van de grill, pintxos wat te klok slaat, ciderfeesten, burnt cheesecake, verse schapenkazen, wijn… Hebben we je al?

In 2024 een roadtrip maken doorheen de regio en zeker ook eens stoppen langs Bilbao of San Sebastian lijkt ons dan ook een uitstekend idee. Van alle culinaire bestemmingen staat dit idee misschien nog wel het hoogste in ons lijstje…

Txuleton bij Sagardi in Amsterdam
Bron: Justin de Nooijer voor Culy

4. Jamaica

We noemden het al: Culy heeft recent een kleine fascinatie voor Jamaica ontwikkeld en wat doe je in zo’n situatie? Op de bucketlist slingeren natuurlijk! Want een eiland waar ze ‘to jerk something’ te pas en te onpas gebruiken om goddelijk vlees op de barbecue te mikken, met tropische vruchten die wij niet eens kennen en waar de avocado’s van de bomen vallen, daar willen wij naartoe.

5. Zuid-Korea

Ligt het aan ons of gaat tegenwoordig iedereen naar Japan? Niet dat we die keuze niet begrijpen, integendeel, maar goedkoop is de bestemming niet te noemen. Liever iets minder geld neerleggen? Zuid-Korea is net zo bijzonder.

De in onze contreien toegenomen populariteit van Koreaanse gerechten is bovendien niet zonder reden. Lees: bibimbap, tteokbokki, gimbap, kimchi jjigae en japchae zijn inderdaad verrukkelijk – al helemaal als je het ter plaatse kunt ervaren.

japchae
Bron: Pexels

Meer over culinaire bestemmingen?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.