Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 7 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit wist je nog niet over de geschiedenis van ons bestek

Recept-inspiratie kun je genoeg vinden op Culy, maar hoe moet je dat nu allemaal eten? Dat doen we in Nederland met bestek, maar wist je dat het grootste deel van de wereldbevolking met stokjes of met haar handen eet? We luisterden een heel leuke podcast van Klokhuis over bestek (ook leuk om samen met de kleintjes te luisteren!) en delen de leukste bestekweetjes en geschiedenis van het bestek om je tafelgenoten van tafel mee te blazen.

Wat was er eerst? De lepel of de vork?

De lepel! Maar als àller- allereerste was er een soort mes, in de steentijd van steen en later werd hij steeds verfijnder. Eeuwenlang was dit een prima tool om alles wat gesneden moest worden kleiner te maken. Voor de rest gebeurde alles met de handen en tanden.

Pas later in de tijd van de Romeinen hadden ze als eerste een soort van lepel. De Romeinen aten met een slakkenhuis wat je een lepel zou kunnen noemen. Het Romeinse woord voor slakkenhuis is cochlea. Een woord dat je terug hoort komen rond de Middellandse zee: in Italië eten ze ijs met een ‘cucchiaio’, Spanjaarden eten soep met een ‘cuchara’ en Fransen scheppen mosterd op hun maaltijden met een ‘cuillère’.

Deze lepel vond zijn weg door Europa en bereikte eerst de rijke mensen – die aten met een gouden lepel – en daarna de arme mensen – die rondliepen met een houten lepel – zodat ze op iedere gelegenheid waar ze ook maar waren, konden eten.

De vork kwam pas vééééél later, want eigenlijk is die het minst nodig van al het bestek. De lepel is by far het meest gebruikte bestekstuk aan tafel. Als je er goed over nadenkt lijkt een lepel op het kommetje van je hand. Een vork is er voornamelijk om iets ‘vast te houden’ dat je wilt snijden en in je mond wilt stoppen zonder je vingers te verbranden.

Messen slijpen: dit is alles wat je moet weten

Soorten bestek over de hele wereld

Dat ze in Azië met stokjes eten, dat wist je allang. Maar wist je dat er tussen landen over de hele wereld veel verschil is hoe het bestek eruit ziet?

In Nederland hebben wij groot bestek, omdat wij relatief veel eten. Maar in Engeland, gebruiken ze de maat van onze soeplepel als opscheplepel. In Amerika maken ze het nog bonter, daar is het bestek nog een slag groter dan dat van ons. Onze dessertlepel wordt in Amerika gebruikt als theelepel!

En dan heb je ook nog allerlei ‘speciale’ bestekken, want inmiddels is er voor alles wel een bestek: visbestek, espressolepel, kreefthaak, taartvork, oestervork, botermes, ijslepel, soeplepel, vleesmes en opscheplepel. En dan missen we er nog een hoop.

Supertip: zit je in een luxe restaurant en heb je geen enkel idee welk bestek je moet pakken? Werk altijd van buiten naar binnen, dan kan er niks fout gaan!

5 tips & tricks voor het verven van je bestek

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.