Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 19 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Je keukenmessen schoonmaken: alle do’s en don’ts

Aan goede keukenmessen heb je jarenlang plezier. Al is dat wél op voorwaarde dat je ze regelmatig slijpt (klik hier voor onze guide voor het slijpen van messen) én op voorwaarde dat je ze op de juiste manier schoonmaakt. Geen idee hoe je daaraan begint? Je keukenmessen op de juiste manier schoonmaken doe je zó.

Welke keukenmessen heb je écht nodig (en waarvoor)?

Keukenmessen schoonmaken

Het schoonmaken van je keukenmessen is gelukkig geen hogere wiskunde. Hou simpelweg rekening met de volgende vier tips en het komt goed.

1. Maak je keukenmessen met de hand schoon

Regel nummer één: was je keukenmessen altijd met de hand. En ja, dat kost je een beetje meer werk. Maar hee: je geliefde keukenmessen leveren je dagelijks zo veel kookplezier op. Ze met de hand wassen is wel het minste wat je voor ze kan doen, nietwaar?

Doe dit trouwens liefst zo snel mogelijk nadat je ze hebt gebruikt. Op die manier krijgt eten niet de kans om in de houten handgreep te sijpelen en vermijd je hardnekkige vlekken.

2. Veilig keukenmessen schoonmaken

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om niet te snel te werken. Neem de tijd om je messen schoon te maken en zorg dat je punt van je mes altijd de andere richting (en dus niet richting jou) uitwijst.

Je zou het mes ook plat kunnen leggen, bijvoorbeeld op een snijplank. Op die manier kun je de messen makkelijk met een spons of doekje schoonmaken. Zolang je dit doet is de kans erg klein dat je jezelf in de vingers snijdt.

3. Hardnekkige vlekken op keukenmessen schoonmaken

Soms krijg je te maken met uitgedroogde etensresten en hardnekkige vlekken op je keukenmessen. Ga dan niet met man en macht schrobben op je mes, maar plaats je mes in een sopje van water en zeep.

Achteraf zal het des te makkelijker gaan om de vlekken te verwijderen. Onthoud sowieso dat hard op de messen schrobben de kans op ongelukken vergroot. Willen we niet!

4. Stop je keukenmessen nooit in de vaatwasser

En tot slot: stop je keukenmessen nooit, maar dan ook nooit, in de vaatwasmachine. Dit geldt met name voor de professionele keukenmessen van kwaliteit. De reden?

De combinatie van het schurend wasmiddel, de hoge hitte en de nabijheid van de andere artikelen in de vaatwasser zorgen ervoor dat je mes sneller bot wordt. Houten handvaten zullen na verloop van tijd ook barsten. Bovendien kunnen scherpe messen het plastic in de vaatwasmachine ook nog eens aantasten, waardoor de binnenkant van je vaatwasmachine kan beginnen te roesten.

Geef je keukenmessen dus wat ze verdienen en maak ze altijd zorgvuldig, geduldig en met veel liefde schoon.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.