Redactie
Redactie Inspiratie 5 jun 2013
Leestijd: 3 minuten

5 tips & tricks voor het verven van je bestek

Niets is mooier dan een perfect gedekte tafel met prachtige originele items tijdens een etentje met vrienden of familie. Zorg dat het servies mooi op elkaar afgestemd is, koop of maak mooie servetten van prachtige stoffen óf versier je (wijn)glazen.

Wil je niet al te lang bezig zijn of niet te radicaal aan de slag gaan? Kies er dan voor om je bestek op te fleuren met een likje verf. Wij geven je vijf tips, het enige wat nog rest is een pot verf en een kwast en je kan aan de slag.

Tips:

– Probeer de verf eerst uit op iets van hetzelfde materiaal of een vergelijkbare soort. Zo weet je hoe de verf zal reageren, hoelang het nodig heeft om te drogen en of je het er al dan niet af kan krijgen.

– Wil je maar een gedeelte verven? Plak het gedeelte wat niet gekleurd mag worden dan af met tape, zo creëer je een strakke scheidingslijn.

– Vraag van tevoren bij de winkel waar je de verf koopt of deze makkelijk oplost in water en of ‘ie afgeeft. Het wordt namelijk een stuk minder fijn wanneer na het eten je gasten weggaan met een paarse mond.

– Ga op zoek bij bijvoorbeeld kringloopwinkels voor mooie soorten bestek. Hier vind je vaak de leukste soorten, en ze kosten meestal bijna niets.

– Wees zo creatief mogelijk en laat niets je in de weg staan.

Brons: 

Koop bij een doe-het-zelf-zaak bronsverf en geef je bestek, of het nu modern of sjiek is, een brons tintje. Je kan er zelf voor kiezen om eventueel meerdere lagen verf te gebruiken, of het alleen bij een basislaag te houden. Hoe meer lagen, hoe intenser de kleur.

Dip dye

Afgelopen jaar was het misschien wel één van de grootste trends in modeland: dip dye. Dip dye betekent letterlijk het dippen van iets (bijvoorbeeld een t-shirt of je haar) in verf, om vervolgens een deel in een andere kleur te hebben.

Wij vinden het vooral erg leuk bij bestek staan. Je kan ervoor kiezen om letterlijk een strak afgebakend gedeelte van je vorken en messen te verven. Doe je de verf in een (planten)spray en breng je de verf vanaf het midden een stuk minder dik aan, dan loopt het een stuk geleidelijker over.

Ook leuk: dip een groot gedeelte in de ene kleur, en alleen het topje in een andere kleur.

Eetbare verf

Wil je het de eerste keer iets minder heftig aanpakken of hou je van een verrassingseffect? Gebruik dan eetbare verf, te koop bij toko’s, kook- en feestwinkels. Wanneer je begint met eten zal de verf langzaam oplossen, en tegen de tijd dat je trio van zalm op is zien je amuselepels er precies hetzelfde uit als in het begin.

Patronen en figuurtjes

Wie zegt er dat je alleen het handvat in één kleur kan schilderen? Kies leuke figuurtjes en patronen uit en maak, met behulp van sjablonen, de leukste figuurtjes.

bestek6

Krijtverf

Beschilder de handvatten met krijtverf en schrijf er bijvoorbeeld de namen van je gasten op. Of nog leuker: schrijf de verschillende gangen op de verschillende soorten bestek, uiteraard beginnend van buiten naar binnen.

Handig: durf je het toch nog niet helemaal aan? Gebruik dan houten bestek wat je zo weer weg kan gooien als je het toch niet zo mooi vindt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.