Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Op een slimme manier geld besparen in de keuken: zó doe je dat

Van geld besparen worden we allemaal vrolijk, zelfs als we dat geld het liefste uitgeven aan eten. Eerder gaven we je al tips om geld te besparen tijdens een avondje uit eten, ditmaal duiken we in de keuken. Want wie slim inkoopt en kookt, eet als een God in Frankrijk voor weinig geld.

Plan van tevoren wat je gaat eten

Maak een plan voordat je de supermarkt in trekt of bedenk zelfs al voor de hele week wat je gaat eten. Zo word je minder in de verleiding gebracht om tussendoortjes te kopen of te zwichten voor een afhaalmaaltijd. Bovendien kun je zo gerechten bedenken waarbij je ingrediënten kunt hergebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld nooit al die stengels bleekselderij in één keer, of die hele bos koriander.

Maak altijd een boodschappenlijstje

Maak vóórdat je op culinaire expeditie gaat altijd een lijstje met de boodschappen die je nodig hebt. En stick to it! Zo voorkom je dat je impulsaankopen doet of dingen koopt die je eigenlijk niet nodig hebt.

boodschappenlijstje geld besparen

Wees slim met restjes

De steel van een broccoli, de steeltjes van koriander, de korst van Parmezaanse kaas: het lijken stukjes afval, maar zijn ondertussen echte smaakmakers. Gebruik die dus ook! Of vries ze in, voor later gebruik. Al is het maar om er een fantastische groentebouillon van te trekken. Extra tip: deze gadgets helpen je om food waste tegen te gaan.

Koop ingrediënten van het seizoen

Wat in het seizoen is, is er in overvloed. Zo simpel is het. Sta je in de supermarkt, dan merk je niet zoveel van de groenten en fruitsoorten die in het seizoen zijn, behalve in je portemonnee. Want die worden gewoon vanuit de hele wereld overgevlogen. Op de markt of bij je groenteboer merk je pas écht dat het weer tijd is voor venkel, voor radijzen of sinaasappels bijvoorbeeld. En wat er in overvloed is, is goedkoper.

Sla specerijen in bij de toko

Ze zijn leuk en handig, die kleine kruidenpotjes bij de supermarkt. Maar bij de Aziatische supermarkt of bij de kruidenier (die zijn er nog in Nederland!) kun je geld besparen door grotere verpakkingen te kopen.

geld besparen specerijen

Ga voor de grootverpakking

En over grootverpakkingen gesproken: die zijn dus ook echt de moeite waard. Rijst in een grote baal? Inslaan, die handel. Want daarmee kun je heel makkelijk geld besparen. Hetzelfde geldt voor noten, zaden, aardappelen maar ook zoiets als keukenrollen. Ga voor de grootverpakking en bespaar zo een paar euro’s.

Je vriezer is je beste vriend

Zie je verse ingrediënten in de uitverkoop of in een grootverpakking? Die krijg je misschien niet in één keer op, maar de meeste dingen kun je gewoon invriezen. Een grote bos rode pepers bijvoorbeeld. Maar dat geldt zeker ook voor vlees. Dus mocht de slager die karbonades in de aanbieding hebben: door ze in te vriezen, kun je weer geld besparen.

rauw varkensvlees

Zorg voor verse kruidenplantjes

Kook je net als wij veel met verse kruiden? Voorkom dat je elke week weer allerlei bosjes kruiden moet kopen, door zelf een voorraad kruidenplantjes te planten. Daar hoef je echt geen achtertuin formaat White House voor te hebben: hang een langwerpige plantenbak aan je raam of balkon met verse basilicum, rozemarijn, tijm en salie bijvoorbeeld.

Snijd alles zelf

Dit gaat de luie chef niet leuk vinden: voorgesneden groenten en fruit zijn altijd duurder dan groenten en fruit die je zelf nog moet choppen. Dus wil je geld besparen? Handen uit de mouwen en zelf snijden die ananassen, bloemkolen en pompoenen!

geld besparen groenten snijden

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.