Redactie
Redactie Gadgets 29 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

Gerookte olijfolie: een nieuwe musthave in de keuken?

Gerookte producten (denk aan gerookte makreel, gerookt paprikapoeder…) geven een extra diepe smaakbeleving en nét dat beetje extra swung aan je maaltijd. Onlangs spotten we online gerookte olijfolie, een bijzondere olie met een diepe, gerookte smaak. Nieuwsgierig als we zijn, deden we een kort belrondje langs Nederlandse olijfolie-specialisten om erachter te komen wat dit precies voor olie is en – wel zo handig – of het hier ook te koop is. 

Wat is het?

Gerookte olijfolie is een extra virgine olijfolie die koud gerookt wordt op een mengsel van beuken en turf. Het mengsel mag niet boven de 35 graden verhit worden in verband met de bittere smaak die dan vrij komt.

Zin om de olie uit te proberen? Hij komt het best tot z’n recht in warme gerechten, maar voeg het pas toe als je gerecht klaar is. Meekoken zorgt namelijk voor het nodige smaakverlies en dat is natuurlijk zonde. Wat wij weten van olijfolie is dat het niet goed tegen zowel licht als warmte kan. Om ervoor te zorgen dat de olie lang(er) goed blijft wordt in de industrie dan ook regelmatig gebruik gemaakt van rookaroma in plaats van het rookproces zoals hierboven beschreven. Jammer, want dit betekent géén authentieke gerookte smaak.

Lekker bij…

Sprenkel de olie (spaarzaam!) over gekookte aardappeltjes in de schil, een stukje vis, rood vlees, dip er brood of groenten in of eet het samen met oesters of garnalen. De gerookte smaak schijnt ook verrassend goed te werken in combinatie met eveneens geroosterde groenten, tofu en zelfs met scrambled eggs. Ook lekker: rooster kikkererwten in de oven en druppel er wat gerookte olijfolie overheen.

Voor de vega’s onder ons: gerookte olijfolie geeft gerechten een specifieke hartige umami-smaak die je soms mist als je geen vlees of vis aan een maaltijd toevoegt.

Bron: akane86

Waar te koop?

Zowel het bekende Oil & Vinegar als Meeuwig & Zn verkopen op dit moment helaas géén gerookte olijfolie. Na even online te hebben gespeurd vonden we de bijzondere olie wél in de webshop MadeinSpain.nl. Goedkoop is het niet: voor een flesje van 250 ml betaal je zo’n €16,50. Voordeel is wel dat je er lang mee kunt doen omdat je er steeds maar een paar druppeltjes van gebruikt.

Ken jij gerookte olijfolie al en heb je het wel eens gebruikt in een gerecht? Wij zijn benieuwd!

Bron: citymama

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.