Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2013
Leestijd: 1 minuut

Wow: menukaart uit 1897 (!) van het Waldorf-Astoria in NY

Via The Daily Meal vonden we deze prachtige oude menukaart van het exclusieve restaurant in het prestigieuze hotel Waldorf-Astoria in New York. De kaart laat zien wat welgestelde foodies anno 1897 op hun bordje kregen in een restaurant. En wat zouden ze eigenlijk betalen voor een gemiddeld menu? 

Hoewel het menu er misschien compleet anders uitziet dan wat we vandaag de dag gewend zijn, is er qua gerechten niet eens zo gek veel veranderd. Het menu wat je hier ziet is verdeeld in soepen, salades, zeevruchten, vlees, wild, een dikgedrukt gedeelte waar alle duurdere gerechten vermeld staan, groenten, kaas, fruit en een heleboel desserts.

Om de menukaart te lezen moest je én de nodige culinaire kennis hebben én een aardig woordje Frans spreken; en laat dit nou juist de bedoeling zijn geweest van de mensen achter het Waldorf. Het scheidde de elite (de doelgroep van het hotel) van het gewone ‘volk’ en was deels de reden van de Franse menukaart. Er werd bijvoorbeeld vanuit gegaan dat je wist wat een ‘Salade Japonaise’ was. Dat ‘op chique’ dineren gelijk stond aan dineren in Franse stijl verklaart ook een hoop.

Grappig genoeg zien we meerdere (onderdelen van) gerechten die niet zouden misstaan op de gemiddelde menukaart anno 2013. Denk aan: een stukje gegrilde kip, haricot verts en Gruyère kaas. In 1897 zou zo’n gerecht na inflatie in plaats van 3,60 dollar wel zo’n 100 dollar kosten. Wellicht ook voor de elite destijds iéts te veel van het goede.

Het Waldorf-Astoria bestaat nog steeds en is te vinden aan 301 Park Avenue in New York. Leuk weetje: eind dit jaar zal een vestiging van het Waldorf-Astoria openen aan de Amsterdamse Herengracht, in zeven aaneensluitende historische panden.

Klik voor een vergroting:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.