Redactie
Redactie Inspiratie 29 mei 2013
Leestijd: 2 minuten

8 tips om meer vezels in je eetpatroon te verwerken

Dat we vezels nodig hebben is allang bekend, maar hoe verhoog je de hoeveelheid, zonder altijd maar dezelfde trucs te gebruiken? Deze acht easy tips helpen je een handje en zijn handig voor iedereen.

1. Experimenteer met verschillende soorten granen

Wat veel mensen niet weten is dat het een wereld van verschil kan maken wanneer je alledaagse producten als rijst, pasta en brood, vervangt door de volkoren variant. Daarnaast zijn er veelal verschillende soorten volkoren verkrijgbaar, of kan je ervoor kiezen om te experimenteren met “nieuwe” granen als quinoa.

2. Geniet van extra groenten

Groenten zitten boordevol vezels en vitaminen. Voeg een extra handje toe aan een salade, roerbak ze en je zit al een heel eind in de goede richting. Vezelrijke groenten zijn bijvoorbeeld sperziebonen, broccoli, artisjokken, tomaten en spinazie.

3. Laat het schilletje zitten

Bijna alle producten met een schil hebben die niet voor niets. Ze bevatten namelijk ontzettend veel vezels én zitten veelal boordevol andere essentiële voedingsstoffen.

4. Go nuts! 

Het is niet zonder reden dat veel producten (zoals vlees, vis en zuivel) worden vervangen door noten. Het zijn namelijk ware vezelbommetjes. Hoewel verschillende soorten duidelijk van elkaar verschillen, zijn ze eigenlijk allemaal super gezond.

5. Zonnebloempitten 

Ook zaden en pitten, en dan met name zonnebloempitten, zijn een bron van gezonde voedingsstoffen. Hoewel ze (droog geroosterd) heerlijk zijn om uit het knuistje te eten, kan je ze ook toevoegen aan salades, yoghurt of bijvoorbeeld couscous.

6. Wortels

Wortels zijn goed voor je ogen en zitten vol met vezels. Vervang je 4-uur snack door een zakje worteltjes, of serveer ze als hapje samen met andere rauwe groenten en een zelfgemaakte yoghurtdip.

Bron: Flickr

7. Bonen zijn the way to go

Bonen zitten niet alleen vol met vezels en en vitaminen, maar smaken ook nog eens super. Fijn is dat ze het hele jaar verkrijgbaar zijn, en ook de ingevroren en ingeblikte varianten veelal van hoge kwaliteit zijn.Voeg tuinbonen toe aan een zomerse salade, maak een lekkere stoofschotel met Italiaanse cannellini bonen of meng ze met een flinke portie verse kruiden, uitgebakken chorizo en couscous. Lekker!

8. Tot slot: vervang zoete, vette desserts door gezond, vers fruit

Zo nu en dan een taartje of toetje mag, maar iedere dag kan soms iets teveel van het goede worden. Ruil daarom zo nu en dan je standaard dessert in, voor bijvoorbeeld een bakje (verse of diepgevroren) frambozen, bramen of bosbessen. Wil je het liever iets opfleuren? Voeg dan een flinke klodder Griekse yoghurt toe, samen met een lepeltje honing en geroosterde noten en zaden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.