Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Gadgets 5 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze frietzak van aardappelschil maakt papier overbodig

De Italiaanse ontwerpers Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli hebben een frietzak ontwikkeld die papier overbodig maakt. De nieuwe verpakking voor frietjes, ‘Peel Saver’ genaamd, is gemaakt van gerecyclede aardappelschil. Zo gebruik je pas écht de hele aardappel voor een zak friet.

Een puntzak voor friet van aardappel

De nieuwe verpakking is door de Italianen Peel Saver genoemd. De ontwerpers kwamen op het idee nadat ze realiseerden hoeveel afval van aardappelschil er wordt geproduceerd door frietfabrikanten. Direct zagen ze de ironische oplossing om een ander afvalprobleem op te lossen: dat van plastic bakjes en papieren frietzakken.

“Traditionele verpakkingen voor street food hebben een korte gebruiksduur en zijn moeilijk te recyclen, omdat het vaak om geplastificeerd papier gaat. Peel Saver is een duurzame oplossing, met het uiteindelijke doel om geplastificeerde papieren verpakkingen te vervangen”, legt Simone Caronni uit. “Je friet wordt nu dus geserveerd in dezelfde schil die oorspronkelijk de aardappel beschermde en nu een tweede leven krijgt met dezelfde functie.”

Peel saver
Yanko Design

Biologisch afbreekbaar

Eerst laten de ontwerpers de aardappelschil weken en op natuurlijke wijze drogen. Vervolgens rollen ze de schillen in de vorm van een puntzak die je bij je friet gewoon bent. Ze lijmen de schillen vast met natuurlijke materialen als latex of gelatine. Peel Saver is 100 procent biologisch afbreekbaar.

“Peel Saver geeft je een nieuwe kijk op productverpakkingen. Terug naar de eenvoud die de natuur al voor ons ontworpen heeft. Vandaag de dag is het noodzakelijk dat verpakkingen duurzaam en recycleerbaar zijn. Met dit project willen we laten zien wat er allemaal gedaan kan worden”, aldus de ontwerpers.

Op dit moment is er nog niet genoeg budget om de puntzak van aardappelschil op grote schaal te produceren. De ontwerpers zijn op zoek naar sponsoren en bedrijven om mee samen te werken. Tot het zover is, kun je de site in de gaten houden.

Congee van zwarte rijst recept
Nancy van Batenburg voor Culy

Deze restaurants focussen op duurzaamheid

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.