Redactie
Redactie Gadgets 13 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

10 x de favoriete bakgadgets van patisseriekoning Dominique Ansel

We hebben allemaal wel een gadget waar we niet zonder kunnen in de keuken. Voor de een is dat een siliconen spatel, de ander zweert bij een knoflookpers en weer anderen doen alles met hun keukenpincet. Maar hoe zit dat eigenlijk bij professionals? 

Food52 stelde deze vraag aan patisseriekoning Dominique Ansel (je weet wel, die van de cronut) en dit zijn zijn 10 favoriete baktools:

1. Digitale weegschaal

Weg met de ouderwetse weegschalen met bakjes en wijzertjes die steeds verspringen! Een digitale weegschaal is the way to go, en zeker in de patisserie (waar exacte hoeveelheden van levensbelang zijn). Wees niet bang, tegenwoordig kosten ze echt geen fortuin en kan je ze al vinden voor minder dan €20,-.

2. Staande mixer

Tja, en dan gelijk dé gadget die elke bakfanaat wel in huis zou willen hebben: een staande mixer. Het liefst natuurlijk van KitchenAid, maar er zijn tegenwoordig zó veel verschillende varianten. Het fijne hieraan is, dat je er 1001 gerechten mee kunt maken. Van het kloppen van slagroom tot een egaal cakebeslag en brooddeeg.

Het kost wat meer, maar dan heb je wel wat. En toegegeven: wij hebben nog nooit zulk mooi meringueschuim gekregen toen we een handmixer gebruikten.

3. Kernthermometer

Niet alleen hoeveelheden, ook de temperatuur kan een groot verschil maken tijdens het bakken. Zeker als je werkt met suiker, waarbij een graadje meer of minder kan zorgen voor perfectie of juist een totale ramp. Zeker als je recepten vaker wilt maken en de consistentie wilt behouden is een kernthermometer een slimme zet om aan te schaffen.

4. Eetstokjes (chopsticks)

Tijdens het eten van sushi of noedels kunnen chopsticks handig zijn, maar ook voor het aanbrengen van de laatste details op je prachtige gebakjes zijn ze ideaal. Een stuk goedkoper dan een keukenpincet en als je ze zat bent, gooi je ze gewoon weg!

5. Dunschiller

De meeste van jullie zullen er wel één in huis hebben, want als je ook maar één keer appelmoes of stoofperen hebt gemaakt, weet je hoe fijn het is als je daar de juiste gadget bij gebruikt. Ook ideaal voor als je bijvoorbeeld (decoratieve) linten van groenten of fruit wilt maken.

6. Spuitzakjes en verschillende -mondjes

Niet alleen voor decoreren, ook voor het vullen van gerechten zijn spuitzakjes en diverse -mondjes i-de-aal.

7. Siliconen bakmat

Als je vaak bakt krijg je regelmatig te maken met verschillende ingrediënten en elementen die niet altijd even makkelijk zijn om mee te werken. Een siliconen (bak)mat is dan extra handig, bijvoorbeeld als je marshmallows of een mousse wil laten opstijven. Daarbij zorgt het ervoor dat fragile degen (bijvoorbeeld biscuitdeeg) niet uitdrogen of te hard worden gebakken.

8. Deegschraper

Waarschijnlijk is dit de goedkoopste tool in deze lijst. Een deegschraper kost hooguit een paar euro en gebruik je bij het los schrapen van deeg (inderdaad, logisch!), maar ook voor het verwijderen van de laatste restjes deeg op de bodem van een kom. Of wat dacht je van het voorzichtig mengen van luchtige beslagjes en meringue? En niet te vergeten: ze zijn ideaal als je een taart of cake geleidelijk wil bedekken met een laag frosting.

9. Microplane rasp

Ook Culy is fan van de raspen van Microplane. Essentieel voor het raspen van de schil van fruit en kruiden, maar buiten het bakken om natuurlijk voor een portie Parmezaan over je favoriete pasta.

10. Brûlée-brander 

Voor de een essentieel, maar voor de ander compleet nutteloos. Gebruik een brander voor de bekende crème brûlée, meringue óf voor het karamelliseren van nootjes of fruit.

Wat is jouw favoriete keukentool of bakgadget? 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.