Redactie
Redactie Inspiratie 13 nov 2014
Leestijd: 1 minuut

Lychee: hoe kook je met deze malle vrucht?

Lychee is een prachtige (en een beetje een gekke) vrucht, maar we gebruiken hem bijna nooit. Zonde eigenlijk!

De lychee is een tropische boom, oorspronkelijk afkomstig uit het zuiden van China, maar je ziet hem ook in de zuidelijke delen van de Verenigde Staten, India, Zuidoost-Azië en de Filipijnen. De vrucht die aan de boom groeit wordt – net als de abrikoos, pruim en kers – een steenvrucht genoemd, vanwege zijn steenachtige pit binnenin.

Om die pit zit het vruchtvlees van de lychee: een glazige witte laag met een stevige structuur en geparfumeerde – bijna roosachtige – smaak. De schil is opvallend rood, bobbelig en voelt aan als leer. De één gruwelt van lychees, de ander is er dol op.

In de keuken

Lychee is heerlijk in frisse zomerdrankjes, zoals ijsthee. Gebruik je lychee uit blik? Voeg dan ook een beetje van de siroop toe voor een extra zoete smaak. Op zoek naar iets sterkers? Maak dan een lychee martini of een cocktail met lychee en munt.

Verrassend! Lychees zijn ook heel geschikt door een Thaise curry (klik!, klik!, klik!). Superlekker fris!

Het állerlekkerste zijn lychees misschien wel door toetjes. Bijvoorbeeld bij een crumble in combinatie met appel en framboos. Of je maakt er een lekkere frozen yoghurt van. In combinatie met kokos zie het ook veel. Bijvoorbeeld in een dessertsoep.

Uitspraak

Tot slot: over de uitspraak valt nog te twisten. De één zegt [liesjee], de ander [lietsjie] en weer anderen spreken lychee uit als [laitsjie]. Wij komen er niet uit! Welke uitspraak gebruik jij?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.