Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 8 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Video: Yvette van Boven maakt een homemade frikandel

Wat zit er precies in een frikandel? Het lijkt een groot mysterie. Maar Yvette van Boven laat in deze video zien hoe je zelf frikandellen maakt en dus ook zélf bepaalt wat daar in gaat.

Je kunt in principe alle restjes vlees gebruiken die je hebt, want dat is nou het mooie van de frikandel: je kunt er alle delen van het dier voor gebruiken, dus ook de restjes (vaak orgaanvlees). Kop-tot-staart eten to the max.

frikandellen maken

Wat gaat er in een zelfgemaakte frikandel?

Wat je in ieder geval nodig hebt voor het maken van een homemade frikandel: een gehaktmolen. Daarin draait Yvette van Boven het vlees héél fijn, want dat moet, voor een goede frikandel. Yvette gebruikt daarvoor twee soorten vlees: kinnebak (varkensvlees, van de kop van het varken) en karbonade (zonder bot).

Let wel op de verhouding vet en mager vlees. Yvette tipt dat je twee keer zoveel mager vlees gebruikt als vet vlees. Ook een handige tip: zorg dat het vlees goed koud is voordat je het door de gehaktmolen haalt. Verder gaan er wat smaakmakers in: ui en knoflook. Handig: die kun je gewoon mee draaien in de gehaktmolen. Daarna nog paneermeel, peper & zout en specerijen, bijvoorbeeld gemberpoeder en verse nootmuskaat.

zelfgemaakte frikandel

Pocheren & frituren

Maar hoe krijg je los gehakt in de kenmerkende vorm van een frikandel? Rollen tot een worst en daarna strak verpakken in plasticfolie, zo blijkt. De worstjes die je dan overhoudt, moet je eerst even pocheren. Zo komen frikandellen ook aan hun ietwat gebobbelde uiterlijk. Daarna pak je de frikandellen uit, laat je ze even afkoelen en frituur je ze 3 minuten op 175 graden.

Je serveert je homemade frikandel natuurlijk zoals ‘het hoort’: met ketchup, mayo en een fijngesnipperd (rood) uitje. Happy snacking!

zelfgemaakte frikandel
homemade frikandel

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.