Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 22 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over Franse broden (van pavé via fougasse tot pain de campagne)

Een halfje volkoren, een gesneden tijgerbrood en een zak krentenbollen: decennia lang was dit de gemiddelde boodschappenlijst voor een tripje naar de bakkerij. Inmiddels is het aanbod bij de gemiddelde bakker een stuk diverser. Maar nog lang niet zo gevarieerd als de Franse boulangerie, die over een eindeloos assortiment brood lijkt te beschikken. We helpen je broodkennis daarom even op weg door de basics uit te zoeken: hierbij alles over de vele soorten Franse broden.

We hebben voor het gemak even aangenomen dat de baguette geen verdere toelichting nodig heeft.

Fougasse

Als er één brood voor een schilderijtje door zou kunnen gaan, is het zeker de fougasse. Bijna te mooi om op te eten, maar toch gewoon doen. Het platbrood is afkomstig uit de Provence en herkenbaar door de grote aangebrachte gaten.

Een klein beetje vloeken in de kerk waarschijnlijk, maar het brood wordt ook wel ‘s de focaccia van Frankrijk genoemd. Niet heel geschikt om te beleggen, wel om te dippen. Probeer ‘m zelf maar eens, met dit recept.

Bron: Ivo Prijs / Culy.nl

Pavé

Luchtig, vaak wat donkerder van kleur en herkenbaar aan z’n vierkante of rechthoekige vorm: pavé. Het rustieke brood wordt voornamelijk in de zuidelijke Provence én in de noordelijke Ardennen gegeten. De dikke krokante korst zorgt ervoor dat het brood wat langer lekker blijft dan bijvoorbeeld de baguette.

Bâtard

Een langwerpig afgerond brood dat in het midden breder is dan aan de uiteinden. Leuk detail: de naam is afgeleid van ‘bastaard’: doelend op een ‘mislukt’ stokbrood, qua vorm dan. Oorspronkelijk een baguette dus, wat ook meteen een hoop uitlegt over de oorspronkelijke smaak. Inmiddels ook in meerdere (zuurdesem-) varianten te vinden.

Boule

Boule gaat nog een stukje verder terug de geschiedenis in dan eerdergenoemde bâtard. De vorm is exact zoals de naam doet vernoemen: rond. Het zit al eeuwenlang in het vaste assortiment van de Franse bakker, niet heel gek dus dat deze werden omgedoopt tot boulangeries.

Een boule wordt vaak ook gezien als één van de makkelijkste Franse broden om te vormen.

Pain de Campagne

Na de baguette het populairste brood in Frankrijk. Zo eentje die echt alleen maar boter en een beetje zout nodig heeft. Dit landbrood is rustiek met een open structuur en een stevige knapperige korst.

De lichtzure smaak komt door de mix van tarwebloem met rogge, oorspronkelijk alleen met desem, tegenwoordig vaak in combinatie met gist.

Pain de campagne
Bron: Unsplash

Acute drang naar al deze Franse broden gekregen? Bij deze bakkerijen is de kans groot dat je bovenstaande exemplaren meteen mee naar huis kunt nemen.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.