Redactie
Redactie Lunch 15 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Recept voor een Frans fougasse brood

Elke maand lezen jullie een gastronomisch stukje leesvoer van Culy’s Kitchen Pirate, Ivo Prijs. Ivo is de drijvende kracht en daarmee kapitein van zijn eigen Kitchen Pirates. Twee weken geleden deelde hij zijn liefde voor ambachtelijk gebakken brood, en dit maal gaan we zelf aan de slag met een fougasse.

Zoals twee weken geleden al uitgebreid verteld, heeft Culy’s Kitchen Pirates ‘stage’ gelopen bij bakker Jos en heeft daar de kneepjes van het vak mogen leren. Brood bakken is in de eerste plaats ‘gevoel’, passie, liefde en daarna pas een vak.

Brooddeeg is namelijk een ‘levend’ product en moet je als dusdanig behandelen. Als je geen respect voor het deeg hebt, heeft het ook geen respect voor jou. Om over gebrek aan liefde maar te zwijgen. Kneed en betast jouw deeg dus alsof het jouw ‘liefje’ is, je krijgt er namelijk heel veel voor terug.

Höst0002

De Fransen hebben de fougasse

De Italianen hebben de Focaccia, maar de Fransen hebben de Fougasse, een brood dat oorspronkelijk uit de Provence komt. De Fougasse is een plat brood, met grote aangebrachte gaten. Heerlijk krokant, zout en een tikkeltje olijfolie-vet. Niet echt geschikt om te beleggen, maar heerlijk om te dippen vlak voor of tijdens de maaltijd, borrel of wanneer dan ook.

Maak de Fougasse het liefst zelf en het mooiste is om dat met natuurdesem te doen. Helaas duurt het maken van de desem ontzettend lang en is het vrij lastig verkrijgbaar, dus raad ik je aan om te beginnen met gist. Wel natuurdesem weten te bemachtigen? Gebruik dan 100 gram desem, per 500 gram bloem.

Los het gist op in het warme water en laat het tien minuten staan. Meng in een kom het zout met de bloem en giet het water erbij. Meng goed. Leg het deeg op je werkblad en begin met kneden. De warmte van je hand en de tijdsduur van het handmatig kneden zullen de kwaliteit van je uiteindelijke deeg ten goede komen.

Probeer te ‘kneden’ en niet te ‘knijpen’. Hiervan krijg je namelijk kramp in je handen waardoor je het nog geen twee minuten vol zult houden. ‘Smeer’ het deeg met de palm van je hand uit over je werkblad, draai en keer regelmatig. Op den duur zal het steeds gladder, zachter en egaler van structuur aanvoelen. Kneed dan nog ongeveer drie minuten goed door. Nogmaals, met liefde!

Höst0001

Recept

Vorm een bol van je deeg, smeer deze in met olijfolie en leg terug in de kom. Dek de kom af met een theedoek en laat de bol gedurende een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden.

Strooi wat rijst- of maïsmeel op je werkblad. Haal het deeg na een uur uit de kom en leg op je werkblad. Verdeel je bol in vier delen en druk de kleine bolletjes plat. Smeer ze in met wat olijfolie en sprenkel er wat zeezout en nog wat extra meel over. Maak met bijvoorbeeld een mesje inkepingen in het deeg zoals je op de afbeelding ziet. Rek het deeg iets uit en leg het op een stuk bakpapier op de bakplaat.

Bak het brood in circa 15-20 minuten gaar en goudbruin.

Met de Fougasse kan je heel veel kanten op. Meng bijvoorbeeld wat verse thijm of fijngehakte rozemarijn door het deeg. Maak de Fougasse groter, kleiner, langer of smaller. Ga liefdevol om met je deeg en je gasten zullen die liefde terug proeven in jouw Fougasse!

Stop liefde in je eten, héb lief en eet smakelijk!

Höst0004

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.