Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 15 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

5 verschillende manieren om noten fijn te hakken

We kunnen haast niet zonder een handje fijngehakte noten over een maaltijd. Wat gemalen amandelen over de pasta, een handje pinda’s over die Aziatische salade of grofgehakte cashewnoten over de curry. Er zijn verschillende manieren om noten fijn te hakken, de één net iets praktischer dan de andere. Wij lichten ze toe.

5 verschillende manieren om noten fijn te hakken

Er zijn talloze manieren om noten fijn te hakken. Maar: wat is dé way to go als je stukjes voor gelijke grootte wil hebben? Wat is de beste manier om alles héél fijn te hakken? En ook wel fijn: hoe maak je zo min mogelijk rotzooi?

Dít is waarom je noten moet hakken als ze nog warm zijn

 

Met een scherp koksmes

Misschien de meest praktische manier, omdat je vast al een snijplank en scherp koksmes klaar hebt liggen: gewoon even je mes erdoorheen fietsen. Je krijgt dan stukjes van verschillende grootte, dus een beetje variatie in je stukjes.

In een vijzel

In de Aziatische keuken is de vijzel een veelgebruikte tool. En het heeft wel iets bevredigends om erop los te meppen en te kneuzen met je vijzel. Het handige hieraan is dat alle noten in de kom van je vijzel blijven zitten en dus niet over je aanrecht worden gelanceerd. Als je niet te hard tekeergaat tenminste…

labneh een midden-oosters bijgerecht
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy.nl

In een keukenmachine

Laat iemand anders het zware werk voor je doen en hak de noten fijn in een keukenmachine. Easy peasy én de snelste manier, zeker als je veel noten tegelijk wil fijnhakken (doe dit wel in porties om de keukenmachine niet te vol te stoppen).

Ook krijg je zo de meest consistente stukjes. Bovendien kun je ze ook héél fijn malen. Nadelig is wel dat je de kom en hakmes daarna zult moeten afwassen. Een vijzel of een koksmes schoonspoelen gaat dan even wat sneller.

Met de onderkant van een (zware) maatbeker

Wil je zo min mogelijk afwas creëren met het fijnhakken van noten, neem dan deze tip aan. Leg de noten op een plat oppervlak, zoals een snijplank. Zet er een voorwerp met een zware bodem op, zoals een maatbeker en duw om de noten te pletten. Vooral handig als je toch al in de weer was met die maatbeker.

Met een deegroller

Nog een afwas-vriendelijke methode: stop de noten in een zakje en mep erop met een deegroller. Weg zijn je frustraties én: je hebt meteen een zakje fijngehakte noten.

Bao buns met shiitake en daikon
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer kooktips?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.