Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 29 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan Esmee Langereis: ‘Ik vind de magnetron het meest onderschatte apparaat in de moderne keuken’

In Culy’s nieuwe rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Esmee Langereis

De wijnjournalist die stopte met alcohol

Culy’s Martine beschreef het eerder al treffend: ”Het klinkt als het begin van een tragische roman: bekend wijnjournalist Esmee Langereis stopte met het drinken van alcohol. Jaren proefde ze honderden wijnen per jaar.

Nu zijn dat alcoholvrije pilseners, cocktails en andere verbluffende alcoholvrije opties. Die bundelt ze op What To Drink, het nieuwe alcoholvrije platform dat op 1 juli is gelanceerd.”

In tegenstelling tot wat dat zou kúnnen zijn, is Esmee’s platform allesbehalve suf of voor de hand liggend. Ook biedt het meer nuance dan je denkt: Langereis noemt zichzelf nu mindful drinker en drinkt zoveel mogelijk alcoholvrij, maar maakt een uitzondering als er écht een goeie fles staat. Naar aanloop van Dry January vragen we Esmee Langereis graag het hemd van het lijf.

5 culinaire vragen aan Esmee Langereis

1. Wat heb je gisteravond gegeten – en gedronken?

Esmee: ”Een kerstmenu bij Cantine de Caron in het Amsterdamse Westerpark, met als begeleidend glas een heerlijke Prisecco van Jörg Geiger. Dat is een mindblowing alcoholvrije blend van vruchten- en groentesap, met botanicals. Zo fijn!”

2. Welke culinaire ontdekking heb je laatst gedaan in de keuken?

”Dat ik een hele maaltijd in een magnetron kan koken. Ik vind de magnetron het meest onderschatte apparaat in de moderne keuken. You can quote me on that.”

3. Wat was je grootste kookblunder?

”De eerste keer koken voor mijn ouders, toen ik op kamers ging. Letterlijk een pakje gezeefde tomaten aanlengen met een bakje zure room en wat peper en zout. Ik vond het zelf heerlijk.”

4. Waar heb je het beste gegeten in je leven?

”Op de quinta van de Engelse portfamilie Symington in de Douro, Portugal. Bakkeljauw met aardappelen. Ik kon niet stoppen met opscheppen.”

5. Met wat voor gerechten ben je opgegroeid?

”Mijn moeder kan veel beter koken dan ik. Ze kookte met haar tijd mee en werd een echte AH groupie. Lees het heerlijke boek Van Aardappel tot Avocado van Klaartje Scheepers over de geschiedenis van Allerhande en je weet wat er bij ons op tafel stond.”

Ook minderen met alcohol?

Met haar Happy Dry Jan maakt Esmee het je dit jaar extra makkelijk. Door je aan te melden voor haar nieuwsbrief krijg je lekkere januaritips om te drinken, proeven en doen.

Welke 0.0 bubbels ‘t lekkerst zijn? De ins en outs van virgin glühwein? Andere spannende anti-kateropties? Jezelf aanmelden voor Happy Dry Jan kan via de website van What To Drink.

Meer uit de rubriek?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.