5 vragen aan Emile Corre (van Roze Bunker): “Zonder Bretonse boter wordt een dag wel lastig”
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2F5_vragen_aan_emile-corre.png)
In Culy’s vaste rubriek ‘5 vragen aan…’ stelt de redactie steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Immers: niets is leuker dan weten wat het favoriete restaurant of de onmisbare saus is van onze culinaire helden! Dit keer leggen we ons vragenvuur voor aan smaakmaker Emile Corre van Roze Bunker.
Over Emile Corre
When life gives you lemons, make lemonade. Iets wat Emile Corre ook doet. En dat niet alleen, hij maakt ook een complete frisdrankrevolutie. Als oprichter van Roze Bunker en zelfbenoemd ‘fruitslager’ is hij niet zomaar bezig met drankjes brouwen – hij is bezig met het heruitvinden van hoe we drinken, produceren en consumeren. En dat doet ‘ie met smaak.
Emile is het type dat zich niet neerlegt bij hoe dingen nu eenmaal zijn. Dat alcoholvrije wijn meestal teleurstelt? Vond hij ook. Dus maakte hij Cul Sec: een alternatief voor natuurwijn, gemaakt van biologische wijndruiven en lokale ingrediënten, zonder alcohol, maar met véél smaak. De redactie van Culy is al lang om. Dit wil je drinken. Bij het eten, bij het praten, en bij het feesten.
10x lekkere alcoholvrije drankjes waarmee je niks tekortkomt in Dry January
Emile Corre is geen gewone drankmaker, maar een creatieveling die denkt in oplossingen. Waarom water meeslepen als het uit de kraan komt? Waarom voedselresten verspillen als je er iets fantastisch van kunt maken? Met Roze Bunker laat hij zien dat je met siroop niet alleen dorst lest, maar ook de wereld een klein beetje beter maakt. Elk flesje is doordacht, activistisch en – belangrijker nog – ontzettend lekker. Tijd om hem onze prangende culinaire vragen voor te schotelen.
1. Wat is het grootste misverstand over biodiversiteit in Nederland en zou iedereen moeten weten?
Emile: “Ik denk niet dat de biodiversiteit bestaat uit misverstand, het is juist heel logisch. Als ik er iets simpels op hele grote schaal aan zou moeten doen; is het veevoer bio diverser maken. 30% van Nederland wordt gebruikt voor veevoerproductie, als we dat zouden inplanten met veel meer verschillende soorten en zonder gif dan zou de insecten, vogel populatie als enorm vooruit gaan.
Met Fruitslagers zijn we op het moment aan het kijken of we een veehouder kunnen uitkopen, om een testboerderij op te zetten voor nieuwe producten van deze biodiversiteit. Met onze alcoholvrije spirits onder de naam Field Guide planten we dan bos aan en met Cul Sec testen we bijvoorbeeld alcoholvrije wijnbouw.”
2. Door wie raak je geïnspireerd en waarom?
“Roger Phillips en Ferran Adrià zijn van kinds af aan mijn helden, de ene is een meester in observatie, de ander in het creatieve proces wat je allemaal kan scheppen. En vele leermeesters waar ik in de leer heb mogen gaan.”
Restaurant El Bulli opent eenmalig haar deuren als AirBnB (mét Ferran Adrià als gastheer!)
3. Wat staat er nog op je bucketlist met de fruitslagers en waarom?
“Er staan nog veel producten op de plank die een onderdeel uit het landschap moeten herstellen. Nordic Olive is bijvoorbeeld zo’n product: een olijf uit het noorden, gemaakt met premature vruchten uit het voedselbos. Dit om meer vaste beplanting te stimuleren, in plaats van een jarige gewassen.
Productontwikkeling gaat voor ons om landschapsherstel, uiteindelijk veranderen we ons logo in de sierkwee, een vrucht die in Nederland groeit en ongeveer zo zuur is als de citroen van het huidige logo van Roze Bunker.”
4. Welk gerecht doet je denken aan je studententijd?
“Ik denk niet dat ik echt een studententijd heb gehad, als middelbare scholier wilde ik altijd diners koken voor de Nederlandse vrienden. Drie dagen de keuken in, maar dan hadden ze toch liever Turkse pizza.”
5. Wat heb je altijd in je koelkast staan?
“Wat er om me heen groeit uit het vorige seizoen, daar maak ik dan altijd pickles of andere ingemaakte groente van. En zonder Bretonse boter wordt een dag wel lastig.”
Inmaken in zuur, hoe doe je dat? Van komkommer tot rode ui: het complete overzicht
Meer smaakmakers:
- Charlotte Kleyn ‘Er wordt al eeuwenlang heel lekker en gevarieerd in Amsterdam uit eten gegaan’
- Geneal Harreman: ‘Boerenkool is mooier dan een bos bloemen’
- Sanne van Lierop: ‘Lactosevrij eten saai? Zeker niet!’