Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 3 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Alles over percebes: die mysterieuze eendenmosselen

Een luxeproduct dat eruit ziet als een opgegraven dinosauruspoot: wij worden er nieuwsgierig van. Entree percebes, beter bekend als eendenmosselen. Je ziet ze niet vaak, maar als je ze tegenkomt zal je ze niet snel vergeten. Maar wat zijn eendenmosselen precies, hoe smaken ze en wat maakt ze zo exclusief? Culy zoekt het uit.

Alles over percebes

Je ziet ze niet zo maar even tussen de kabeljauw en kokkels bij de gemiddelde visboer liggen; percebes groeien namelijk alleen aan de Galicische kust, in Noord-Spanje en Portugal, ongeveer van december t/m september.

Percebes is ook familie van de kreeft – ook al zo eentje die niet heel makkelijk is om te eten, kreeft eet je namelijk zo. Dat is meteen de eerste verklaring waarom percebes als exclusief wordt beschouwd en iets aan de prijs is.

Percebes
Bron: Unsplash

Eendenmossel

Mysterie nummer 2: vanwaar de naam eendenmossel? Het mag duidelijk zijn: deze delicatesse heeft niks met de eend te maken. Wél is het zo dat men vroeger vaak de rotgans in de buurt zag bij deze eendenmosselen, en er van uit ging dat het een met het ander te maken had.

Qua smaak heeft een percebe ook weinig met een mossel te maken, maar omdat ‘ie wel vaak aan dezelfde rots groeit, is de naam snel ontstaan.

Exclusief

Nog even over die exclusiviteit dus, wat de eendenmosselen of percebes helemaal exclusief maakt, is dat ze met gevaar voor eigen leven van een rots af worden gehaald. De enige manier om er vaak te komen is per boot, en de plek waar je ze vindt is waar de zee het hardst tegen de rotsen klapt.

De mensen die zich er aan wagen, durven het sowieso alleen aan tijdens laagtij. Alsnog krijg je tijdens de jacht vaak een touw omgebonden en gaan de waaghalzen zo met priem op pad om ze van de rotsen te bikken.

Bereiding

Omdat het al een delicatesse op zichzelf is, en de vangst al tijdrovend én inspannend is, heeft percebes weinig nodig voor een smaakvolle bereiding. Kort koken in (zout) water dus, met eventueel een blaadje laurier of wat citroen, zoals in dit gerecht van Saveur voor eendenmosselen met citroen.

Mocht je ze een keer tegenkomen, probeer ze zeker. Wij zijn ze wel ‘s tegengekomen bij Café Remouillage in Amsterdam. Aangezien de Portugezen en Spanjaarden zich flink wat op de hals halen om er überhaupt aan te komen, peuzelen ze liever zelf hun vangst op dan het in groten getale te exporteren.

Dagelijks de lekkerste recepten rechtstreeks in je inbox 🥘

De lekkerste mail die je in je inbox kunt ontvangen

Reageer op artikel:
Alles over percebes: die mysterieuze eendenmosselen
Sluiten