Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 3 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

New Yorkers staan nu in de rij voor de mierzoete Suprême: een ronde (!) croissant

Als er een land is waar food trends vaak starten óf waar de hype wordt gemaakt, is het de Verenigde Staten wel. Zeker met het platform TikTok vliegen de Amerikaanse food trends ons om de oren. Ditmaal: de Supreme. Verwar ‘m niet met het bekende skate-kledingmerk, want deze Supreme is calorierijk, oogverblindend én een zoete bom.

Waar komt de suprême vandaan?

De bakker die de supreme vandaag de dag tot dé hit van de Verenigde Staten maakt, is bakkerij Lafayette. Een Franse bakker in New York waar je ook kunt lunchen, dineren en borrelen. Toch zijn het vaak de zoete creaties waarmee ze de show stelen. Zo ook deze keer.

De supreme is op dit moment zó populair dat er twee keer per dag een oplage wordt gemaakt. Hiervoor wordt geadviseerd om minstens een uur (!) van tevoren aan te sluiten in de rij. Maar dan heb je ook wat.

@chefdaniellesepsy

Reply to @chefdaniellesepsy As a baker myself, I’m often asked what my favorite pastries in New York City are. So I decided to try some of the most popular ones in NYC and give you my opinions! Today I’m trying Lafayette Bakery’s Pain au Chocolat supreme, their most popular pastry. #lafayettebakery #nycpastries #nycdesserts #painauchocolat #chocolatecroissant #nyc

♬ Boccerinni Minuet – Classical Music

Wat is de supreme?

Allesomvattend kun je de supreme ‘t beste omschrijven als een croissant die lijkt op een dikke frisbee. Hij is gevuld met een zoete room in de gekozen smaak en bovenop de supreme wordt ook nog een grote hoeveelheid glazuur ge-drizzled. Een croissant? Ja. Een donut? Ja. Eigenlijk dé combi waarvan je niet wist dat je ‘m nodig had.

Hoe smaakt een supreme?

We geven toe: een retourtje New York om de supreme te proeven zat er voor ons tot nu toe nog niet in. Maar na ‘t zien van de vele TikToks, het lezen van de vele reviews én de beschrijvingen van Lafayette zelf kunnen we denken wij een aardig beeld schetsen. Namelijk: zoet!

Op dit moment is het zoete broodje er in de smaken chocola, peaches & cream, roseberry spritz en pistache. Je krijgt dan een ronde croissant (dat ziet er net zo indrukwekkend uit als dat je denkt) die gevuld is met een room of ganache in de smaak naar keuze. Daarnaast – omdat ‘t nog niet genoeg zoetigheid is – is de supreme ook nog eens bedekt in een bescheiden drizzle in de gekozen smaak.

Je moet ‘t voorstellen als zo’n Italiaanse brioche die vaak al ruim gevuld is met een crème, maar dan iets harder, knapperiger en vooral zoeter. Want dat is de enige omschrijving die het broodje eer aan doet: zoet.

De supreme zelf proeven

Wil je het zoete broodje zelf proeven, dan zit er op dit moment nog niets anders op dan zelf een bezoekje te brengen aan bakkerij Lafayette in New York. Toch denken wij dat ‘t niet lang zal duren voor de supreme (al dan niet in een andere naam) overvliegt naar Nederland.

Kun je niet wachten? Er zijn al talloze tutorials om zelf een supreme te maken. Dat doe je – kort door de bocht – door op zoek te gaan naar goed croissantdeeg. Je kunt hiervoor de rollen gebruiken die je kant en klaar in de supermarkt vindt. Het is dan wel noodzaak om ze nog een paar keer uit te rollen en te vouwen zodat je die echte dunne croissantlaagjes zult krijgen na het bakken. Én vergeet niet om het deeg nog te laten rijzen.

Daarna is het eigenlijk eenvoudig. Snijd lange banen, rol ze strak op. Laat ze rijzen in een vorm zodat die perfecte cirkel behouden blijft. Bak ze af. Vul ze met je favoriete room en klaar! Was alles maar zo makkelijk als het geschreven lijkt!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.