Redactie
Redactie Inspiratie 23 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Een kijkje in de keuken: zo gaat het er achter de schermen aan toe bij Culy

Elke week maken we verschillende Culy Homemades: recepten uit onze eigen keuken. Omdat niet iedereen weet hoe het er achter de schermen aan toe gaat, leek het ons leuk om jullie een kijkje in de keuken van Culy te geven. 

Omdat niet altijd alles lukt, verzamelden we onlangs onze leukste kookblunders!

Inspiratie

Het begint allemaal bij het opdoen van inspiratie en het bedenken van de recepten. Meestal gaat dit vanzelf: omdat we de hele dag door, zeven dagen per week bezig zijn met eten stromen de ideeën ons hoofd in. Zo bekijken we dagelijks tientallen tot honderden blogs, eten we vaak buiten de deur, koken we nog vaker thuis én kijken we naar jullie vragen en opmerkingen.

Deze worden vervolgens uitgewerkt, inclusief boodschappenlijst. De dag voorafgaand aan het koken of dezelfde ochtend worden de benodigdheden ingeslagen en systematisch bewaard. Zo liggen de producten die het eerst nodig zijn altijd vooraan of in het zicht, maar vooral ook per gerecht bij elkaar.

Klaarzetten

Als het eenmaal zover is wordt eerst alles klaar gezet. We hebben het dan niet alleen over de ingrediënten, maar ook de tafel wordt leeggehaald en gevuld met alle benodigdheden.

Denk aan een camera, eventueel een statief, verschillende bordjes, mooi bestek, theedoeken & servetten en ondergronden. Ook blijft de laptop in de buurt zodat we altijd even kunnen spieken voor het recept, maar ook eventuele aanpassingen kunnen doen terwijl we koken.

Afwas, afwas en nog meer… afwas

Hoewel het koken, uitwerken en fotograferen het belangrijkst is, is er één taak die centraal staat: afwassen! Omdat je tijdens een dergelijke kookdag zoveel schaaltjes, potten, pannen, bestekjes en vooral mooie schaaltjes ‘voor de foto’ gebruikt, voelt het soms alsof we de hele dag door aan het poetsen zijn.

Uiteraard is het werk zelf zo leuk, dat je het afwassen al snel vergeet. Het is (helaas) niet zo rooskleurig als bij Rudolph’s Bakery waar een assistent continu de vieze schaaltjes en gardes weghaalt en afwast.

Foto’s maken

Als een gerecht eenmaal klaar is begint het stylen, want koken voor een foto is heel anders dan koken voor alleen de smaak. Zo moet je met tal van dingen rekening houden zoals compositie (probeer altijd hoogte te creëeren), kleur (kies één kleurenschema of gebruik juist contrasterende kleuren), afwerkingen (extra kruiden, nootjes of een drizzle saus), structuur (het liefst is een gerecht knapperig en zacht tegelijk) en glans (extra olijfolie of gesmolten boter doen wonderen).

Om tot een zo mooi mogelijke foto te komen, hebben we dus meer nodig dan alleen een gerecht op een bord. Om ervoor te zorgen dat we gelijk een foto kunnen schieten als het gerecht op z’n mooist is, zetten we tijdens het koken zoveel mogelijk op tafel klaar, zodat we snel kunnen handelen. Denk aan de toppings, een schaaltje olijfolie met een kwastje en extra ingrediënten mochten we toch iets missen op de foto of juist willen accentueren.

Daarbij gebruiken we verschillende ondergronden, zoals een marmeren plaat (loodzwaar), maar ook stukken zeil waarop bijvoorbeeld een houtprint op is gedrukt (verkrijgbaar via Etsy en makkelijk schoon te houden). Ook zijn dienbladen, planken en zelfs stukken hout hiervoor geschikt, zolang het maar mooi staat bij het gerecht en het lijkt alsof het de échte ondergrond is.

Soms wordt ons gevraagd of we ook chemische producten gebruiken voor onze foto’s en we kunnen je verzekeren dat dat niet het geval is. Waar men vroeger nog haarspray gebruikte om gerechten te doen glanzen, gebruiken wij alleen maar natuurlijke (en vooral ook eetbare) producten en is het vooral belangrijk dat de foto een goede weerspiegeling is van het eindresultaat.

Bewerken en opeten

Als de gerechten op de foto staan, moeten de foto’s meestal nog licht worden bewerkt (dit gebeurt in Photoshop) en in het recept worden gezet.

Vervolgens wordt het ingepland en verschijnt het een paar dagen of weken later op Culy.nl.

Wat er dan met al het eten gebeurt? Dat wordt allemaal opgegeten!

Soms nodigen we vrienden uit om te komen eten (zo organiseerden we een keer een sparerib party met smashed aardappeltjes en sticky toffee pudding), maar het komt ook regelmatig voor dat we tijdens het koken door alles al oppeuzelen (zoals het geval was bij de onderstaande poké bowls). Inderdaad, dit is geen vervelende baan…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.