Redactie
Redactie Drinken 10 jul 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo wordt Spaanse horchata gemaakt

Wie weleens op vakantie in Valencia is geweest, herinnert zich vast de kleine stalletjes op straat met horchata (of orxata in het Valenciaans). Dit melkachtige drankje wordt gemaakt van aardamandelen, water en suiker, en is heerlijk verkoelend op een warme dag. 

Horchata wordt dus gemaakt van aardamandelen, maar we horen je al denken: “wat zijn dat precies?” Anders dan gewone amandelen zijn deze nootjes afkomstig van de zogenaamde chufaplant en groeien ze onder de grond.

Hierdoor is het uiterlijk een tikje anders en hebben ze meer weg van licht verschrompelde knolletjes, dan de amandelen die we in Nederland meestal eten.

Om de aardamandelen te verwerken, moeten ze eerst worden gedroogd. Dit duurt gemiddeld drie maanden, maar kan afhankelijk van de productiemethode verschillen. Daarbij moeten de nootjes dagelijks worden gedraaid om ervoor te zorgen dat ze geleidelijk drogen.

Dan is het tijd voor een verfrissend bad en worden de nootjes in een fijne zeef fijn gemalen. Tijdens het malen wordt water toegevoegd en ontstaat de basis voor de horchata. Hier wordt vervolgens nog onder andere suiker aan toegevoegd om het drankje zoeter te maken.

Zo maak je het!

Om zelf horchata te maken heb je dus aardamandelen nodig. Hoewel we ze in Nederland niet zo vaak gebruiken, kun je ze wel redelijk makkelijk kopen. Waar? Bij de meeste hengelsportwinkels! Aardamandelen (ook wel tijgernoten genoemd) worden namelijk gebruikt als aas voor karpers.

Heb je ze thuis? Laat dan 250 gram tijgernoten een nachtje weken in ruim water en spoel goed af. Pureer vervolgens vervolgens samen met een liter water en zeef. Breng eventueel op smaak met suiker naar wens en serveer koud met ijsblokjes en Spaanse fartones (zoete, langwerpige broodjes).

Kun je niet aan de aardamandelen komen? Dan kun je ook een combinatie van gewone amandelen en rijst gebruiken. Op TheKitchn vonden we een fijn recept, al wordt het resultaat dan wel anders.

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.