Pip Minkels
Pip Minkels Inspiratie 2 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Alles over pisto: de lekkerste Spaanse groenteschotel (+ serveertip!)

Zet de sangria maar op tafel en haal de Spaanse gehaktballetjes weer tevoorschijn want de zomer komt eraan! En als er één volk is dat weet hoe ze moeten borrelen, lekker eten en genieten van het zonnetje dan zijn het de Spanjaarden wel. We kunnen dan ook niet wachten om op vakantie weer de lekkerste tapas te bestellen; zo ook onze favoriete Spaanse groenteschotel genaamd pisto. We vertellen je alles over dit lekkere gerecht (+ onze favoriete serveertip!).

Want om goede tapas te eten hoef je gelukkig echt niet per se naar Spanje af te reizen.

Groenteschotel

De Spanjaarden weten als geen ander hoe ze ons moeten verrassen met de lekkerste gerechtjes en drankjes. Je kunt ons wakker maken voor een koude kan vol met sangria en een portie goede manchego met chutney gaat er ook altijd wel in. En hoewel in de Spaanse keuken vlees en kaas vaak centraal staan, kennen ze ook genoeg lekkere gerechten met groente. Zoals pisto dus.

Pisto is een Spaanse groenteschotel die meestal wordt geserveerd met ei en brood. Het uiterlijk doet daarom misschien denken aan shakshuka en qua ingrediënten lijkt het op een ratatouille. Toch is pisto nét even wat anders. Het wordt vaak ook wel Pisto Manchego genoemd omdat het gerecht van oorsprong uit de streek La Macha in Spanje komt. Het wordt meestal warm geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Maar met een eitje en een stuk brood erbij kan je het ook prima als lunch eten.

Vakantieheimwee? Deze zomerse Spaanse gerechten zet je ook hier makkelijk op tafel

pisto met ei en brood
Bron: Alex9500 via Adobe Stock

Pisto Manchego

Hoewel er niet één standaard manier is om pisto te bereiden, vind je vaak dezelfde ingrediënten terug in dit gerecht. Traditioneel gezien wordt het namelijk gemaakt met courgette, aubergine en paprika. Dit wordt samen met wat ui, knoflook en een boel kruiden gestoofd in tomatensaus. Vervolgens wordt hier nog even kort een eitje in gegaard en serveer je het geheel met een paar stukjes brood. Dippen maar!

Het leuke aan pisto is dat het zich uitstekend leent als seizoensgerecht: je kunt namelijk eigenlijk elke soort groente toevoegen die je lekker vindt. Soms wordt er ook nog vis of vlees (zoals gehaktballetjes) toegevoegd aan deze Spaanse stoofschotel, maar van oorsprong is ‘ie helemaal vegetarisch. Laat je het eitje weg, dan kun je ‘m zelfs helemaal vegan maken.

Culy Basics: tortilla de patatas (Spaanse tortilla met aardappel en ui)

Tortilla de Patatas
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Pisto serveren

We moedigen je vooral aan om zelf eens de keuken in te duiken en deze groenteschotel te maken: er zijn veel lekkere recepten op internet te vinden. Maar durf ook gerust zelf te experimenteren met de ingrediënten en wees niet bang om zelf groenten, vis of vlees toe te voegen die je lekker vindt.

Pisto wordt ook vaak gebruikt als vulling voor empanadas, in een wrap of geserveerd bovenop een portie patatas bravas. Onze extra tip: eet het ook eens met wat chips! We zagen dit voorbij komen in een video van de Spaanse chefkok José Andrés waarin hij zijn favoriete Spaanse snacks uitlicht. Ideaal voor bij de borrel dus. Buen provecho!

Nog meer Spaanse recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.