Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 24 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze eenvoudige dip van geraspte tomaten is alles wat je deze zomer wil eten

Zin in de Spaanse zomer maar geen tripje op de planning? Boots ‘m na in de achtertuin. Karafje (alcoholvrije) sangria, vers brood en deze supermakkelijke dip van geraspte tomaten. Alsof je een pan con tomate eet bij een klein pittoresk barretje langs de Spaanse wegen.

Makkelijk, snel en superlekker: daar houden we van.

Pan con tomate

Wie dol is op Spanje en de Spaanse keuken, is zeker bekend met pan con tomatePlat vertaald: brood met tomaat. Maar de Spanjaarden hebben ook dit simpele klusje tot kunst verheven. Perfect knapperig getoast brood, de juiste hoeveelheid knoflook en de zonnigste tomaten die je ooit hebt geproefd.

Drie elementen die het uiteindelijke gerechtje enkel tot een groot succes kunnen maken. Maar hoe kan het dan dat zo’n simpel broodje tomaat vaak ook als een simpel broodje tomaat smaakt in plaats van alsof er een Spaans engeltje op je tong piest? Sfeer, we begrijpen het, maar ook omdat je met die drie ingrediënten tóch nog de mist in kunt gaan.

Eenvoudige dip van geraspte tomaten

Daarom willen we graag een supermakkelijke dip van geraspte tomaten aan je introduceren. Een pan con tomate, maar dan anders. Ga op zoek naar lekker brood en snijd er een dikke plak vanaf. Bestrijk beide kanten met een beetje olijfolie en rooster je broodje in een hete koekenpan.

Rasp ondertussen (oude) tomaten met een grove kaasrasp. Hier komt veel vocht bij kijken, giet dit af. Kun je met een zeefje doen of met een kaasdoek, maar dat laatste is best een geknoei. Meng hierna de tomaat met een lepeltje zout en olijfolie. Laat dit eventjes staan en smeer daarna op je geroosterde broodje, ga in het zonnetje zitten en je hebt een toplunch.

Verschil tussen pan con tomate en deze eenvoudige dip

Zoals je leest komt er bij een pan con tomate ook knoflook kijken. De toast wordt namelijk ingesmeerd met knoflook. Bij onze eenvoudige dip hebben we knoflook achterwege gelaten. Niet alleen omdat ‘ie zo lekker is dat het je het niet nodig hebt, maar ook om je collega’s, vakantieliefdes of andere mensen op je picknickkleed te vriend te houden.

Extra tip is om deze dip ‘s ochtends vroeg al te maken. Rasp je tomaten en ‘giet ze af.’ Doe hierna het zout en de olijfolie erbij en laat dit tot je het gerechtje gaat eten, buiten de koelkast staan. Zo komen de tomaten extra goed op smaak en zul je een ontzettende fiësta in je mond ervaren zonder dat je ervoor naar Spanje hoeft.

Zin in Spanje op je bord, maar komt die pan con tomate je de neus uit? Maak dan eens een Spaanse tortilla van aardappelen of Spaanse wentelteefjes, torrija. Ga je naar Spanje op vakantie en benieuwd welke culinaire souvenirs nu echt de moeite waard zijn om mee naar huis te nemen? Wij zetten de leukste Spaanse culinaire souvenirs alvast voor je op een rijtje. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.