Redactie
Redactie Gadgets 10 jul 2015
Leestijd: 4 minuten

6 toffe boeken over culinair schrijven

Culinair schrijven: we staan ermee op en gaan ermee naar bed. Hoeveel artikelen we ook hebben getypt en onderwerpen hebben aangedaan, het verveelt nooit. 

Ondanks dat we er zoveel mee bezig zijn, zijn er altijd dingen die we nog kunnen leren. En daarom zijn we extra blij met deze fijne handboeken over culinair schrijven, geschreven door een aantal van de groten der aarde.

1. Will Write for Food – Dianne Jacob
The Complete Guide to Writing Cookbooks, Blogs, Reviews, Memore, and More

Onze persoonlijke favoriet is Will Write for Food van Dianne Jacob. Zelf hebben we het boek van kaft tot kaft gelezen en vonden we ontzettend handige én makkelijk toepasbare tips.

Diane was voorheen hoofdredacteur bij een uitgeverij, maar is sinds 1996 een coach voor schrijvers en freelance redacteur. Haar boek is bekroond met meerdere awards en omvat het hele spectrum van culinair schrijven, inclusief een uitgebreid hoofdstuk over culinair bloggen. Daarbij bevat elk hoofdstuk meerdere oefeningen om je schrijftechniek te verbeteren.

Will Write for Food is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en online via Bol.com voor €15,25, inclusief verzendkosten.

2. The Best Book on Food Writing – Debra Kletter
Tips For Writing Great Food Reviews & Finding Great Restaurants

In dit boek lees je hoe de auteur zelf is begonnen met schrijven over eten, waar ze over struikelde en wat ze heeft geleerd. Zo leer je onder andere hoe je een gerecht kunt vertalen naar een goed geschreven recept of recensie, zonder cliché taalgebruik en in je eigen stijl.

Ook vertelt Debra over het gebruik van social media en bloggen, het spotten van trends en hoe je je eigen invloed kunt vergroten. Leuk is dat je in dit boek niet alleen tips & tricks vindt, maar ook persoonlijke (en vaak herkenbare) ervaringen van de schrijfster.

Bestel The Best Book On Food Writing via Amazon voor omgerekend €17,42, inclusief verzendkosten.

3. Garlic and Sapphires – Ruth Reichl

Als recensente en hoofdredacteur voor Gourmet Magazine is Ruth Reichl één van de bekendste (én gevreesde) culinair schrijvers ter wereld. Haar scherpe pen beschrijft alles zo goed, dat je het gelijk voor je ziet, ervaart of zelfs proeft.

In Garlic and Sapphires beschrijft Ruth de verschillende (vaak vermakelijke) aspecten in de wereld van levensgenieters, deelt ze een aantal van haar favoriete recepten, reviews en haar mening over de invloed die het uiterlijk van een recensent kan hebben. Hierbij benadrukt ze gedurende het boek hoe belangrijk het is om anoniem te blijven als recensente.

Bestel dit boek via Amazon voor omgerekend €20,52, inclusief verzendkosten. 

4. Best Food Writing 2015 – Holly Hughes

Best Food Writing 2015 is niet zozeer een boek vol tips, maar eerder een verzameling van culinaire stukken geschreven door de beste food writers ter wereld. Elk jaar wordt het opnieuw uitgebracht en kun je weer genieten van artikelen van onder andere Anthony Bourdain, Alice Waters en Ruth Reichl.

Overigens is niet alleen de editie van dit jaar een aanrader, ook de eerder verschenen boeken zijn een lust om te lezen.

De versie van 2015 komt pas oktober dit jaar uit, maar je kunt hem nu alvast via Amazon bestellen voor omgerekend €18,45, inclusief verzendkosten. Klik hier voor de editie van 2014. 

5. The Resource Guid for Food Writers – Gary Allen

Geschreven in 1999 is The Resource Guide for Food Writers heel anders dan de eerder genoemde boeken. Hierdoor vind je, in tegenstelling tot de rest, geen informatie over blogs, maar puur over culinair schrijven in het algemeen. Daarbij leer je door dit boek nog meer over eten, specifieke ingrediënten en gerechten.

Verwacht tips en adviezen over schrijven, maar ook over hoe je informatiebronnen als magazines, andere boeken en artikelen kunt gebruiken om jezelf te ontwikkelen.

Bestel het boek via Amazon voor omgerekend €41,70, inclusief verzendkosten. Wil je alvast een preview van het boek? Klik dan hier. 

6. How to Write about Food – S. J. Sebellin-Rosss
How to Become a Published Restaurant Critic, Food Journalist, Cookbook Author, and Food Blogger

Tot slot het boek van culinair journalist, recensent en kookboekauteur Sebellin-Ross waarin je precies leert hoe je als culinair schrijver aan de slag kan. Geschikt voor iedereen zonder ook maar een beetje ervaring in de schrijfwereld, maar ook wanneer je al (geruime tijd) bezig bent.

Koop de e-versie van How to Write about Food wederom via iTunes voor omgerekend €7,14.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.