Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 25 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat is eigenlijk het verschil tussen cold brew en gewone ijskoffie?

Soms staat ‘ie op het menu als ijskoffie en soms ook als cold brew. We weten dat dit een variant van ijskoffie is, maar… wat maakt een cold brew nou een cold brew?

Van een goede koffie zijn wij altijd fan. Zelfs als het warm is en we dus weer lekker ijskoffies kunnen bestellen! Toch is lang niet elke ijskoffie hetzelfde; dat proef je wel! Zo bestaat er ook de populaire variant ‘cold brew’. We leggen je het verschil uit tussen gewone ijskoffie en cold brew.

Ijskoffie

Cold brew en ijskoffie: dít is het verschil

Er is wel degelijk een verschil tussen ijskoffie en cold brew. Dat zit ‘m in de bereidingsmethode. Cold brew coffee wordt gebrouwen met koud water, dat maximaal op kamertemperatuur is (beslist niet warmer!). Het water wordt hiervoor meteen over gemalen koffie gegoten en mag dan een tijdje trekken. Algauw zo’n twaalf tot veertien uur lang.

Uiteindelijk heb je dan een sterke koffie over, na het lange wachten. Dat koffiemengsel wordt uiteindelijk ook nog gemengd met water. Het is dus een mix van half water en half koffie.

Het belangrijkste is dat er geen heet water aan het proces te pas komt. Daardoor heeft de koffie een minder zure en een wat mildere smaak in vergelijking met gewone ijskoffie.

cold brew

Geen zure ijskoffie meer

Gewone ijskoffie wordt op verschillende manieren gemaakt. De simpelste methode is: ijs(klontjes) in een glas doen en hete koffie eroverheen gieten. Toch is dat resultaat voor veel mensen wat zuur, daarom is er nog een andere methode. Daarvoor laat je de koffie eerst afkoelen voordat je ‘m over het ijs schenkt.

Ice coffee is door het gebruik van ijs dus ook een stuk kouder dan cold brew. Daardoor wordt de smaak van de ijskoffie automatisch ook een tikje zuurder. Vaak wordt er daarom nog slagroom, suiker of zelfs een bolletje ijs aan toegevoegd om de ijskoffie zoeter en zachter te maken

Homemade ijskoffie

Zelf ijskoffie of cold brew maken?

Trek gekregen in een ijskoffie of cold brew? Zo maak je de perfecte ijskoffie. Heb je tijd genoeg en wil je je ijskoffie maken via de cold brew-methode? Coldbrew koffie maken in je blender doe je zó!

Dit zijn de beste koffie hotspots:

IJskoffie

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.