Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over petjel: het Javaans-Surinaamse groenterecht met pindasaus

We stelen het niet onder stoelen of banken: voor gado gado mag je ons wakker maken. Gelukkig dus, dat er nog een vergelijkbaar groentegerecht met pindasaus bestaat, genaamd petjel: de twee gerechten worden wel ‘s door elkaar gehaald maar de Javaans-Surinaamse petjel is toch echt net even anders.

Minstens net zo lekker, dat wel natuurlijk.

Alles over petjel of petjil: het Javaans-Surinaamse groenterecht met pindasaus

Gezond, fris en verslavend lekker: het zijn woorden die van pas komen bij zowel gado gado als petjel, ook bekend als petjil of pecel. Beide van Indonesische afkomst, maar petjil geniet vooral bekendheid in Suriname.

Ingrediënten

Het fijne van gerechten als petjel is dat je het zo bont kunt maken als je zelf wil. Geen lontong in dit groentegerecht trouwens, wél een heel scala aan geblancheerde groenten dus. We kennen versies met kousenband, spitskool, taugé, andijvie, dagoeblad (niet overal verkrijgbaar, en daarom soms vervangen door spinazie) en sperzieboontjes, en ook met een eitje erbij, maar gebruik vooral waar je op dat moment zin in hebt.

Petjelsaus

Het grootste verschil zit ‘m in de saus. Die heeft – net als die van gado gado – pinda’s als basis, maar daar houdt de vergelijking verder mee op. In de pindasaus zit verder naast de bekende smaakmakers namelijk ook trassi (pasta van gedroogde garnalen) en kentjoer (een wortel verwant aan gember). Bereid je ‘m liever vegan, laat dan de trassi dus weg.

Recept

Echt zo’n comfort gerecht waarbij je niet doorhebt dat je eigenlijk alleen maar hele gezonde dingen zit te eten. Wat groentes betreft het je het dus voor het uitzoeken, de saus vraagt alleen wat meer aandacht. Een goed recept voor petjelsaus vind je daarom hier.

Meer over Surinaamse gerechten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.