Karlijn Mensink
Karlijn Mensink Inspiratie 1 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat doet een schroefdop of kurk voor wijn?

Vroeger dacht men (en tot op heden wordt er nog steeds oneindig veel over gespeculeerd) dat een kurk in een wijnfles een signaal zou afgeven dat het een duurdere, kwalitatief betere wijn zou zijn. Maar dat verhaal is een fabeltje. Een schroefdop verschilt namelijk niet veel van een kurk. Wij Europeanen vinden de klassieke kurk misschien charmanter staan, maar wat zijn de pre’s?

Schroefdop of kurk?

Modernere schroefdoppen doen anno 2020 niet onder voor de authentiekere kurken. Eigenlijk is het ook helemaal geen gegeven dat een wijn met schroefdop ‘goedkoper’ is. Een schroefdop doet juist veel goeds, ook voor de duurdere wijnen. De wijnboer maakt uiteindelijk een goed doordachte keuze als het aankomt op het kiezen voor een kurk of schroefdop.

Want wat doet een schroefdop of kurk nou écht anders voor een wijn? Wij namen deze kwestie eens even onder de loep.

Limburgse wijnen van St Martinus
Bron: Karlijn Mensink

Het nut van (natuur)kurk

Kurk laat zuurstof door. Dit kan voor vele wijnen een voordeel zijn, maar voor vele ook niet. Wijnen die je langer kunt bewaren, doen het goed met een kurk. Waarom? Omdat er zuurstof langs de kurk bij de wijn kan. Zuurstof zorgt voor een betere smaakontwikkeling. Kurken zijn over het algemeen duurder, maar de wijnboer baseert natuurlijk zijn keuze op wat het beste is voor zijn wijn.

Veel kurken worden gemaakt van de gelijknamige ‘kurkeik’. Omdat het een natuurlijk product is, is elke (natuur)kurk anders van vorm. Als je een doosje wijn koopt waarvan elke fles voorzien is van kurk, kan het zomaar zijn dat de ene fles anders smaakt dan de andere. Dat komt doordat er bij de ene fles wellicht iets meer zuurstof bij de wijn kan komen ten opzichte van de ander.

Voor het bewaren van je wijnen is een fles voorzien van een kurk heel handig. Die leg je namelijk weg, omdat de kurk van de binnenkant nat moet blijven zodat ‘ie niet uitdroogt (en je vervolgens niet staat te stuntelen met het openen van een fles met een te droge kurk). Doordat deze flessen weggelegd worden, bijvoorbeeld in een wijnrek, bespaar je wat ruimte.

“Deze wijn heeft… kurk”

Ooit weleens iemand horen spreken over een wijn met ‘kurk’? Dan hebben ze het niet over het feit dat de fles inderdaad voorzien is van deze sluiting. Een wijn kan namelijk aangetast worden door een bacterie die in de kurk kan zitten. Als een wijn getroffen is door die bacterie, herken je dit aan de aroma’s. Je neemt dan de muffe geuren van nat karton waar. Uitnodigend ruiken deze ‘foute’ wijnen zeker niet. Lekker laten staan dus.

Maar, een wijn voorzien van een schroefdop kan eveneens kurkontwikkeling hebben! Huh? Hoe dan? Nou, als de wijnflessen matig gereinigd zijn, kan een soortgelijk bacterie rond dwarrelen in de drank. Je ruikt dan eenzelfde muffe geur, en helaasch, de wijn wordt er niet beter op. Je hebt dan gewoon pech gehad. Dát geeft pas een bittere nasmaak.

Schroefdop

Een wijnfles aan tafel ‘ontkurken’ met schroefdop staat nèt even minder chique. Het is wel makkelijker, dat zeker. Schroefdoppen sluiten de fles volledig luchtdicht af. Jonge wijnen die het beste jong (lees: ASAP) gedronken kunnen worden hebben daarom baat bij deze dop-stijl. Maar, er bestaan ook schroefdoppen die net als kurken tevens luchtdoorlaatbare kenmerken hebben.

Daarom doen schroefdoppen zeker niet onder voor de (natuur)kurk. Schroefdoppen zijn ook nog eens allemaal op eenzelfde, gelijkmatige manier vormgegeven, waardoor ze in sommige gevallen zelfs beter werken voor het afsluiten van een fles. En het voordeel: elke wijn uit hetzelfde doosje zal hetzelfde smaken. De wijnen op fles rijpen namelijk gelijkmatiger, door dezelfde vormen van de schroefdop.

Weinig verschil

Schroefdoppen helpen de kwaliteit van de wijn dus ook te behouden. En flessen die je nog even wilt bewaren, kunnen dus ook met afsluiting van een (luchtdoorlatende) schroefdop prima oud worden. Onthoud dus vooral dat sommige soorten kurk allemaal een andere vorm kunnen hebben, en de schroefdoppen bijna allemaal een identieke vorm houden.

Kies jij de volgende keer sneller voor een fles met schroefdop? Of houd je het toch bij de charmes van het ontkurken van een fles? Wij zijn weer een stukje wijzer geworden van deze ondervindingen. Schroefdop of kurk, je kunt vanzelfsprekend onder elk huls een goddelijke wijn tegenkomen. Daarom sluiten we af met: ‘zolang er maar iets onder de kurk zit’, ofwel: zolang er maar iets te drinken is. Dan zijn wij blij. Chin chin!

Meer over de wijnwereld:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.