Redactie
Redactie Drinken 21 mrt 2013
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino vertelt: alles over oude wijn bewaren

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. Vandaag: alles over oude wijn bewaren.

Wie wat bewaart, die heeft wat. Mooie uitdrukking, maar in het geval van wijn is de vraag: WAT?

Een kennis van me had een voorraadje wijn geërfd van een oudoom. Hij vroeg me om de kleine 80 flessen eens te bekijken in de hoop dat er juweeltjes tussen zaten. “Want wijn wordt toch alleen maar beter en duurder met het stijgen van de leeftijd?” was zijn (veronder)stelling.

Ik moest hem teleurstellen. Want een Beaujolais uit 1968 en ook een Lalande Pomerol (Bordeaux) uit 1964 (zie foto’s hieronder), hebben zowel geen smaak als geen waarde meer. Alleen nog curiositeitswaarde. En voor de combi curiositeit en veel geld waard, dan moet het wel heel speciaal zijn zoals een fles Chateau Lafite van 1787 met op de fles gegraveerde naam HT.J (eigendom geweest van Thomas Jefferson).

Nee, de meeste wijnen kun je het beste jong drinken. In feite is zo’n 95% van alle wijn bedoeld om binnen 2 tot 3 jaar te drinken. Maar er zijn verschillen én uitzonderingen. Afhankelijk van het type druif, het gebied, de wijnbereiding door de wijnboer etcetera.

Allereerst de uitzonderingen: wijnen die veel tannines bevatten (deze zijn te vinden in de schil, pitjes en steel en geven een droog, hard en bitter gevoel), kunnen goed ouderen. Hierdoor wordt oxidatie voorkomen en met het ouderen worden de tannines zachter. Druivenrassen met veel tannines zijn o.a. cabernet sauvignon (grand crus uit de Bordeaux kunnen tientallen jaren ouderen), nebbiolo (zoals de Barolo), tannat en syrah. Ook zoete witte wijn kan prima ouderen, vanwege de restsuikers die conserverend werken. Een 25-jarige Sauternes of Vouvray is puur genieten. Tip: ga nippen.

Er zijn  dus ook verschillen. Voor het gemak een overzichtelijk, maar indicatief, lijstje met als basis de gebruikte druif:

  • Cabernet sauvignon: 7-10 jaar
  • Pinot Noir: 3-5 jaar
  • Syrah/Shiraz: 3-5 jaar
  • Merlot: 2-4 jaar
  • Beaujolais: 1-2 jaar
  • Zinfandel: 2-5 jaar
  • Sangiovese: 2-4 jaar
  • Chardonnay: 2-3 jaar
  • Riesling: 3-5 jaar
  • Sauvignon Blanc: 1-2 jaar
  • Pinot Gris: 1-2 jaar

Zeker zo belangrijk is hoe je de wijn thuis gaat bewaren. Beschik je over een ouderwetse kelder: prijs jezelf gelukkig. Zo niet, ga dan op zoek naar de meest geschikte plek in huis. Zoek (en vind) een ruimte die donker is, trillingsvrij, beetje vochtig (of plaats een bak met water in de ruimte), een beetje koel en zonder penetrante luchtjes. Bijvoorbeeld een kast onder de trap, een oude (buffet)kast of een dressoir. Grote temperatuurschommelingen graag vermijden.

Bewaar de flessen liggend (dan kan de kurk niet uitdrogen). Flessen met een kunstkurk (what’s in the name) of schroefdop kunnen staand bewaard worden, maar dat neemt wel meer plaats in.

P.S. Een fijne infographic:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.