Redactie
Redactie Drinken 11 dec 2015
Leestijd: 5 minuten

Culy’s Mr. Vino ontdekt… dé hotspots in de Elzas

Culy’s Mr. Vino reisde onlangs af naar de Elzas en ontdekte de rijkdom aan variatie van dit gebied. In vier delen word je op Culy.nl meegenomen op zijn ontdekkingstocht van wijn in de Elzas.

In het eerste deel heb ik verteld over de verschillende wijnen in de Elzas en hoe je ze mooi combineert met eten én streekgerechten. In dit tweede deel vertel ik over de bijzondere plekken die ik heb bezocht.

De Route du Vin: één grote hotspot

De Route des Vins d’Alsace (zoals -ie officieel heet), is de beroemdste wijnroute van Frankrijk. Ruim 170 kilometer lang en rijgt wijngaarden, dorpjes, burchten, educatieve wijnwandelpaden en andere bezienswaardigheden als een kralenketting (pardon: sieradenketting) aan elkaar.

Wat je tussen Marlenheim (in het noorden) tot aan Thann (in het zuiden) ziet, voelt én proeft kan ik het beste omschrijven als moderne traditie.

Van dorpjes waar de tijd ogenschijnlijk heeft stilgestaan tot hypermoderne wijnbedrijven met een jaarproductie van 1 miljoen flessen Elzasser wijn. De wijnroute meandert van noord naar zuid en is slechts enkele kilometers breed.

Het bezoeken van wijnbedrijven/wijnboeren

Het moet wel heel gek lopen als je niet buitengewoon gastvrij wordt ontvangen. Of dat nu bij een modern, groot wijnbedrijf is of bij een klein biologisch werkend wijnboertje. En naast gastvrij is het proeven van wijn hier een belevenis op zich.

Omdat elke wijnboer veel verschillende wijnen maakt (van de 7 edele druivenrassen én blends van), is het proeven van minimaal 12 verschillende wijnen geen uitzondering. Het is maar dat je het weet (BOB-afspraken, afstand die je per dag kunt afleggen, et cetera…).

De aanraders

Ik bezocht de volgende wijnproducenten (en wist ze tevens een wijn- spijscombinatie te ontfutselen):

1. Arthur Metz. Een hypermodern wijnbedrijf in Marlenheim (waar dus de wijnroute begint). Koopt de druiven op van streng geselecteerde wijnboeren en maakt daar alle soorten Elzaswijn van (en blends). Is specialist in Crémant d ‘Alsace (waarover meer in deel 3). En als je die proeft (heerlijk droog), weet je waarom.

Gastrotip: Aziatisch gerecht (bv. een salade met garnalen) met een glas Gewurztraminer.

Arthur Metz

2. Domaine Dopf au Moulin. Over traditie gesproken. Bestaat als familiebedrijf sinds 1574. Gelegen aan de rand van het historische dorp Riquewihr (mooie plaats, maar erg toeristisch).

Maakt alle soorten Elzas wijn, maar is met name trots op hun Crémant d’Alsace (en met name cuvee Julien: een eerbetoon aan Julien Dopf die in 1900 als eerste met bubbels begon). Voorziet de flessen van etiketten waarop wijn- spijs combinaties staan. Uitermate handig voor Culy’s.

Gastrotips: koffie met friandise; daarbij de koffie weglaten en vervangen door een Crémant Rosé. De Rosé past overigens ook mooi bij toetjes met aardbeien. Helemaal hemels is een stukje Comté kaas met een slok Pinot Gris.

Dopff au Moulin

3. JB Adam in Ammerschwihr. Dit wijnhuis even ten zuiden van Riquewihr werkt biologisch. Hier vond ik met name de wat onbekendere druivenrassen erg goed: de Auxerrois en de Sylvaner. De wijnen van JB Adam zijn overigens in Nederland te koop bij Gall&Gall.

Gastrotip: de Auxerrois is wat ronder van smaak en past daardoor mooi bij een witvis met een romige saus.

4. Vignoble Klur. Kijk, dat is nou een wijnman (Clément) en -vrouw (Francine) die me weten te raken. In het dorpje Katzenthal (onder de rook van de prachtige plaats: Colmar), runnen zij een wijnbedrijf, een boutique en een bistrot (wijn & tapas). Oja, ook nog Bed & Breakfast. Voor hun wijnen werken ze geheel biodynamisch (ze geloven in de invloed van onze hemellichamen op de groei van gewassen).

Gastrotip: Spareribs met chutney en vijgen met daarbij een glas Pinot Gris.

5. Boeckel in Mittelbergheim. Middelgroot met een slordige 325.000 flessen per jaar. Speciaal vond ik hier de Pinot Noir. Is voller en ronder dan doorgaans de Pinot Noir is in de Elzas.

Gastrotip: verhit wat Münsterkaas op een eetlepel en laat daarop wat korreltjes suiker karamelliseren. Eet dit vervolgens met een slok(je) Marc de Gewurztraminer.

6. Ruhlmann-Schutz in Dambach-La-Ville. Ooit overnacht bij een Viognier? Hier kan het in een van de vier Chambres d‘Hôtes. Maar we kwamen voor de wijn. Ook hier maken ze vele soorten, maar de beste vond ik de Riesling Grand Cru Frankstein.

Gastrotip: De wijn die ik hierboven noem, is een echte minerale Riesling die uitstekend past bij een simpel bereide baars of zwaardvis.

Ruhlmann-Schutz

Uit eten

Je rijdt een dorpje binnen waarvan je niet zo veel verwacht. Je stopt bij een restaurant waarvan je aan de buitenkant denkt: mwah. Je stapt toch het restaurant binnen, kijkt om je heen en denkt: mwah.

Vervolgens krijg je de menukaart (de gerechten staan overigens ook aangeprezen op de muren) en de wijnkaart en je denkt: nou dat zou wel eens mee kunnen gaan vallen. Een paar uur later verlaat je het etablissement en je denkt: wauw!

Deze ervaring geeft restaurant Le Pressoir de Bacchus in Blienschwiller je (tip: reserveren is echt aan te bevelen).

Zelf koken

Liever zelf koken en er ook nog van leren? Dat kan bij kookstudio Cardamome van Isabelle Sipp (Grand Rue 1 in Colmar). Ze geeft kookclinics en workshops over uiteenlopende onderwerpen met veel enthousiasme en kennis van zaken. Als je toch Colmar bezoekt (en dat is eigenlijk een must in de Elzas), is een avondclinic een mooie afsluiting van de dag.

Tot zover mijn hotspots. En ik kan je verzekeren dat dit slechts een kleine greep is van al het moois en fraais dat de Elzas te bieden heeft. Dus… ontdek het zelf zou ik zeggen.


Isabelle Sipp de l’atelier culinaire Cardamome

In deel 3 neem ik je mee in de wondere wereld van de Elzasser Bubbels: de Crémant d’Alsace. En met deel vier over Elzasser wijn gecombineerd met kaas sluiten we af.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.