Redactie
Redactie Drinken 10 dec 2015
Leestijd: 5 minuten

Culy’s Mr. Vino ontdekt… wijn in de Elzas

Culy’s Mr. Vino reisde onlangs af naar de Elzas en ontdekte de rijkdom aan variatie van dit gebied. In vier delen word je op Culy.nl meegenomen op zijn ontdekkingstocht van wijn in de Elzas.

In dit eerste deel vertel ik je meer over de verschillende wijnen in de Elzas en hoe je ze mooi combineert met eten én streekgerechten.

In deel twee vertel ik alles over de bijzondere plekken die ik heb bezocht (mijn hotspots). Het derde deel gaat over de ‘champagne (lees: mousserende wijn) van de Elzas: de Crémant d’Alsace. Met daarbij dé tip voor het zomerdrankje van 2016! Het slot, deel vier, zal gaan over Elzasser wijn gecombineerd met kaas.

De Elzas: eenheid in verscheidenheid

Gelegen in het noordoosten van Frankrijk (op ruim 6 uur rijden van Utrecht), is dit wijngebied ogenschijnlijk overzichtelijk. Ze kennen er namelijk 7 ‘edele’ druivenrassen én die worden ook keurig en expliciet vermeld op het etiket. Elk druivenras heeft zijn typische smaak, dus what you see is what you get.

Ja, de 7 rassen onderscheiden zich van elkaar en een Muscat bijvoorbeeld smaakt geheel anders dan een Pinot Blanc. En nee: binnen elk druivenras zijn er wel degelijk verschillen in smaak. Door toedoen van de wijnboer, het gebied met zijn vele soorten bodemtypes en door klimaatverschillen. En dat maakt het weer leuk en spannend om te ontdekken.

Voor elk gerecht is er wel een Elzaswijn

Het zou een saaie wijnkelder worden met alleen maar Elzaswijnen, maar het klopt wel wat ik zeg. De diversiteit aan smaken zorgt er voor dat er vele gerechten zijn waarbij een Elzaswijn als lieftallige chaperonne kan aantreden. Een Elzaswijn kan zowel licht en droog zijn, als weelderig en krachtig.

Ik zal proberen het enigszins overzichtelijk te houden door per druivensoort een kort persoonlijk profieltje te geven met daarbij passende gerechtsuggesties (3x woordwaarde!). En… per druif een typisch streekgerecht.

Sylvaner

Vind ik lastiger te typeren omdat er best wel kwaliteitsverschillen zijn. Maar op zijn best is dit een frisse, lichte witte wijn met een licht zoetje. Ruikt naar bloemetjes en citrusvruchten. Vind deze wijn wel passen bij vleeswaren en koude patés. Ben je fan van een salade Niçoise? De Sylvaner is dat ook.

Streekgerecht: Salade Vigneronne (met onder andere pittige worst, Emmentaler en augurken).

Pinot Blanc

Zacht, fris en soepel. Beetje fruitig. Doet het prima op een zonnig terrasje (even wachten dus). Of niet wachten en toch nu ontkurken bij mosselen, kip tandoori, fondue en raclette.

Streekgerecht: Elzasser Pizza (Flammenküche van onder andere spekreepjes, fromage blanc en crème fraîche).

Riesling

Dé druif van de Elzas. Een intrigerende druif. Staat ook uitgebreid aangeplant in Duitsland (zie ook mijn artikel daarover), en geeft ook in de Elzas uiteenlopende smaken. Maar altijd mineraal van karakter. Is zelfs een bewaarwijn, maar dat terzijde. Een Riesling zwemt heerlijk gelijk op met vele vissoorten, graast met schapen- en geitenkaasjes en vliegt vleugel aan vleugel met gevogelte zonder poespas.

Streekgerecht: Forel met amandelen. En tuurlijk: zuurkool met vis kan ook.

Muscat

Droog en toch aromatisch. Moet je gewoon een keer proberen om te ontdekken: vind ik lekker of vind ik niet lekker. Persoonlijk is het niet mijn favoriet. Voor wat het waard is. Kan prima de rol spelen als monsieur ou madame Apéritief. Combineren met kaas is mij niet gelukt. Schijnt te passen bij de klassieke garnalencocktail (idee voor kerst?).

Streekgerecht: Hartige Kougelhopf (met onder andere walnoten en gerookte spekblokjes).

Pinot Gris

Alleen al vanwege zijn kleur het proberen waard. Wat je ruikt is gedroogd fruit en geroosterd brood. Wat je proeft is best wel zoet maar wel droog. Houd je van koken en experimenteren? Probeer deze wijn dan eens bij fazant of patrijs. Iets simpeler: koop een vietnamese loempia en drink daarbij deze wijn.

Streekgerecht: Reeragout (met rode kool, appel en kastanje).

Gewurztraminer

Echt aromatisch, weinig zuren en met een zeer herkenbaar zoetje. Drink deze wijn en ik garandeer je dat je de geur en de smaak voor altijd zal onthouden. Heerlijk bij exotische gerechten (Thaise gerechten met kokos of Curry met varkensvlees). En bij zeer smaakrijke kazen als Munster en Roquefort (hiervoor kun je me uit bed bellen).

Streekgerecht(en): Cheesecake, pruimentaart of appeltaart.

Tot slot de enige rode wijn uit de Elzas: de Pinot Noir

In de geur rood fruit (kersen, bramen, frambozen). Qua smaak zijn er zeker verschillen tussen de Pinot Noir die enige tijd geslapen heeft in een eikenhouten vat (is wat steviger) en zijn broertje die heerlijk meerdere dagen en nachten heeft doorgebracht in een stalen tank (lichter, met een klein zuurtje). De eerste soort vind ik passen bij rood vlees en charcuterie. De andere bij een mooi stuk verse tonijn.

Streekgerecht: Stoofschotel van haas (bij de eerste soort).

Maar er is meer…

De Elzas zou de Elzas niet zijn als er op dit overzichtelijk lijstje geen eigenwijze aanvullingen zouden zijn. Want die zijn er.

Zo zijn er ook witte wijnen gemaakt van de druif Auxerrois en Chasselas. Deze zijn licht, fruitig en met een klein zoetje. De overbekende witte druif Chardonnay wordt ook hier verbouwd, maar alleen gebruikt in de Crémant d’Alsace (daarover meer in deel 3).

Tot slot: de Elzas kent ook nog 2 speciale typen wijnen (die overigens ook keurig op het etiket staan vermeld). Vendanges Tardives (zeg maar late pluk van overrijpe druiven) en Sélection de Grains Nobles. Ook hier late pluk, maar van druiven met edele rotting en waarvoor men diverse keren terugkeert naar de wijngaard. Arbeidsintensief dus best prijzig. Rijk, vol en zoet.

In deel 2, binnenkort op Culy, deel ik mijn hotspots van de Elzas.

Santé.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.