Redactie
Redactie Inspiratie 12 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Hoeveel vlees en gevogelte heb je per persoon nodig?

Tijdens kerst pakken we vaak groots uit. Niet alleen met eten in het algemeen, maar ook zetten we het liefst een prachtige (biologische) kip of een mooi stuk wild op tafel. Maar hoeveel heb je nu per persoon nodig? 

We gaan er van uit dat je naast het vlees of gevogelte nog bijgerechten serveert, inclusief een voorafje en dessert. Hierdoor zal je minder nodig hebben per persoon, omdat je al zo veel anders lekkers serveert.

Kook je meer gangen? Serveer dan ook – logisch – minder vlees of gevogelte.

Gevogelte

Rooster je een hele kip, gans of kalkoen? Ga dan uit van 400-500 gram per persoon. Het lijkt veel, maar houd er rekening mee dat een hele vogel bestaat uit aardig wat bot. De kans is natuurlijk aanwezig dat je nog wat restjes overhoudt, maar dit is gezien de volgende dag helemaal niet erg.

Dit geldt ook voor de kleinere vogels als fazant, kwartel, piepkuiken en duif. Omdat deze een stuk lichter wegen, zul je ze misschien per persoon serveren (piepkuiken, kwartel, duif) of delen met z’n tweeën (fazant).

Eend wil flink variëren van grootte, maar ook hiervan is 400-500 gram per persoon voldoende.

Vlees

Ga je voor ossenhaas, biefstuk, filet of een ander stuk vlees zonder bot? Dan volstaat tussen de 100 en 150 gram per persoon, sterk afhankelijk wat je ernaast serveert. Dit geldt voor zowel rundvlees als gevogeltefilets en wild.

Tot slot nog het vlees met bot zoals lamsbout, cote de boeuf, racks en ossobucco. Hiervan heb je tussen de 250 en 350 gram per persoon nodig, wat weer afhangt van wat je erbij serveert en hoe groot de eters zijn.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.