Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Brabants bier: de tofste brouwerijen van Noord-Brabant

Waar vind je het lekkerste koude biertje als je in Brabant rondhangt? Mark van hopperbier.nl tourt dit jaar elke provincie van ons land door op zoek naar de beste speciaalbier brouwerijen en brengt hier verslag uit. Hieronder zijn rapport over de leukste Brabantse bierhutten met zelf gebrouwen bier en puik pubfood. Het leven is goed in het Brabantse land!

Op deze brouwersronde zijn we bij drie brouwers langsgegaan die geen eigen proeflokaal hebben. Omdat er zoveel goede brouwerijen in Brabant staan hebben nog een paar extra brouwerijen mét eigen proeflokaal toegevoegd!

Brouwerij Frontaal in Noord-Brabant
Bron: Brouwerij Frontaal

Lux Brouwerij

De Lux Brouwerij is van de Eindhovense bierkeizer Martijn, de brouwer die bier leeft. Maandag tot en met donderdag is hij één van de twee brouwmeesters bij InBier. Dit is geen biermerk, maar een brouwerij die kleine brouwers zonder eigen spullen de kans biedt om op grotere schaal hun bieren te brouwen. Jij stuurt het recept, Martijn zorgt dat het een lekker bier wordt. Vrijdag is voor zijn eigen Lux Brouwerij en in het weekend staat hij achter de bar bij de Bierprofessor. Meer bier kun je niet in een week proppen.

Met zijn eigen brouwerij kan hij experimenteren en brengt hier dan ook bieren mee uit die je niet op veel andere plekken zult tegenkomen. Denk aan zijn Thee Saison, Cactus Ale, Quinoa Ale en – onze favoriet – de Frambozen Stout. Bijzonder lekker bier van een echte bierprofessor. Als je het tegenkomt: kopen!

Lux Brewery: bierbrouwerijen in Noord-Brabant
Bron: Lux Brewery

Oldskool

Dennis van Oldskool is een goede vriend van Martijn. Beiden Eindhovenaren, beiden biergek. Hij brengt net als Martijn alleen maar bieren uit die hij zelf graag wilt drinken, daarom niet goedkoop, wel erg goed. Veel van zijn bieren herken je aan het kaartje dat om de hals van de fles hangt. Martijn wil met zijn bieren teruggaan naar de roots van de Engelse en Duitse stijlen; oldschool.

Dennis is op heel veel bierfestivals te vinden, hou de facebook pagina van Oldskool in de gaten om erachter te komen waar hij dit weekend staat.

Brouwerijen in Noord-Brabant
Bron: Oldskool Brewery

De Gieterij

Weer een verborgen parel in bierland: De Gieterij. Brouwer Frans brouwt zijn bieren niet om de centen maar omdat hij van brouwen houdt. Gevolg is dat de bieren zo exclusief zijn dat er op elk etiket een batchnummer staat. Zo kun je elk biertje herleiden naar een brouwsessie van Frans. De brouwerij ontleent haar naam aan de brouwlocatie, een historische klokkengieterij die in het centrum van Aarle-Rixtel staat.

Helaas heeft ook Frans geen eigen proeflokaal. Wel geeft hij proeverijen. Deze zijn zeker de moeite waard, alleen al omdat je dan Gieterij bier te drinken krijgt!

Brouwerijen Noord-Brabant: De Gieterij
Bron: Brouwerij De Gieterij

De Gouden Leeuw / Beerze Bier

Het eerste bier dat we voor onze bierpakketten selecteerden, was de Beerze Brave van brouwmeester Ivo. Ivo is de jongste generatie van brouwers in zijn familie. Na jaren voor een grote brouwerij te hebben gewerkt vond hij het tijd om dit familie erfgoed nieuw leven in te blazen. Herberg de Gouden Leeuw staat nu op de plek waar zijn opa ooit de brouwerij herbouwde nadat die in 1904 volledig was afgebrand. De twee mannen op het Beerze etiket zijn opa Harry en Piet die proosten op de wederopbouw van de brouwerij. Een mooi verhaal.

De Beerze Brouwerij is tevens één van de beste plekken in Brabant om ultiem te relaxen. Ten eerste is het bier van topkwaliteit: een Beerze (er zijn er drie) is altijd goed. Daarnaast is De Gouden Leeuw niet alleen een brouwerij maar ook een prachtige horecaspot in een rustig Brabants dorp. Ivo beschikt hier niet alleen over een groot terras aan de voorzijde van de Herberg, maar ook nog over een hele grote groene binnentuin. Hier wordt onder andere hop verbouwd en regelmatig een Beerze feest gegeven. Kortom: de tip van de maand!

Het adres van Herberg De Gouden Leeuw:

Jan Smuldersstraat 24 Vessem

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag vanaf 10:00 uur, zondag vanaf 11:00 uur. 

Beerze bier: bierbrouwerijen in Noord-Brabant
Beerze Bier

Extra Brabantse Brouwerijen (met proeflokaal!)

Van Moll

Keizersgracht 16A Eindhoven

Brouwerij en brewpub in hartje Eindhoven. De perfecte samenwerking tussen brouwer Erwin en horecaman Jaap.

Frontaal

Veilingkade 9a Breda

Brouwerij met terras op STEK, een broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers in Breda. Roel brouwt zijn bieren in de omgebouwde zeecontainers die naast het taphuis staan.

ReuZ / Reuzenbieren

Heizenschedijk 1 Moergestel

Bont gezelschap van brouwers dat is voortgekomen uit de Moergestelse carnavalsvereniging. Begin dit jaar hebben ze hun eigen Brouwhuys ReuZ geopend op het terrein van de Reuselhoeve in Moergestel.

Wie is Mark?

Mark Kenter is biernerd, zytholoog en opperhoofd van hopperbier.nl. Met Hopper trekt hij elke maand het land door op zoek naar de mooiste Nederlandse craftbieren. Ga naar de website voor meer informatie en verhalen over zijn bieravonturen.

Meer bieravonturen van Mark:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.