Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 22 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit aten we op Butcher’s Heaven: ijssandwich met bacon

De ijssandwich – ice cream sandwich op z’n Amerikaans – is sowieso een sandwich vol genot. Met een goede bol ijs en een lekkere sandwich (bijvoorbeeld koekjes of macarons) komt het helemaal goed. Kees Raat, ijs- én chocolademaker en oprichter van Metropolitan, maakte een fantastische ijssandwich met bacon.

De ijssandwich met bacon van Kees Raat

Kees Raat stond onlangs op Butcher’s Heaven festival, hét carnivorenparadijs waar we eerder over schreven. Daar serveerde hij een bijzondere ijssandwich met bacon.

De ijssandwich van Kees Raat bestond uit een brioche-burger met gerookt spek van het Duroc-varken (gerookt op de Big Green Egg), gerookte olijfolie en een bolletje ijs. Je kon kiezen uit twee smaken ijs: Tahiti-vanille gelato of mandarijn-chili sorbetijs.

De ijssandwich werd afgemaakt met wat gedroogde chili. Een feest op een briochebroodje!

ijssandwich met bacon

Do try this at home

Wil je thuis zelf zoiets namaken? Dat kan! Zorg eerst dat je het beste ijs binnensleept dat je kunt vinden. Tip: Metropolitan bezorgt ook ijs in Amsterdam (check de site).

Ook très belangrijk: het broodje. Het lekkerst is het als je kleine brioche buns kunt vinden. Die verkopen ze ondermeer bij Hanos en bij sommige ambachtelijke bakkers.

Kun je ze nergens vinden? Zelf maken is ook nog een optie. Gebruik dan dit recept, laat de parelsuiker weg en verdeel het deeg in kleine bolletjes.

ijssandwich met bacon
Nancy van Batenburg voor Culy

Olijfolie

Snijd de broodjes doormidden en bestrijk beide helften met olijfolie. Je kunt – net als Metropolitan – gerookte olijfolie gebruiken, maar dat hoeft niet.

Bak het spek krokant. Als je een Big Green Egg hebt: leef je uit. Maar het kan ook gewoon in een koekenpan. Laat daarna de twee helften van de brioche aan de snijkant ook kort bakken.

Leg op het broodje een bolletje ijs met twee plakjes knapperige bacon en bestrooi met wat gedroogde chili.

ijssandwich met bacon

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.