Redactie
Redactie Inspiratie 31 jan 2015
Leestijd: 2 minuten

De wereld van marachino likeur en maraschinokersen ontrafeld

Maak kennis met maraschino: een heldere, relatief droge likeur gemaakt van de speciale marascakers. Wij doken in de achtergrond van deze bijzondere likeur. Ook waren we benieuwd naar de maraschinokers – dat gekke zoete kersje die we vaak als garnering tegenkomen op een toetje. Hoe wordt die eigenlijk gemaakt?

Marascakers
Maraschino wordt oorspronkelijk gemaakt van de speciale – oorspronkelijk in Kroatië groeiende – marascakers. De bittere smaak en het droge vruchtvlees maken de kers heel geschikt voor het maken van kersenlikeur.

Juist in Kroatië en dan voornamelijk in de stad Zatar krijgt de kers zijn optimale smaak. Er zijn maar weinig andere plekken op de wereld waar het gelukt is de kers te cultiveren en dezelfde verfijnde smaak te verkrijgen als daar.

Maraschino likeur
Voor het maken van maraschino likeur wordt de hele kers inclusief pit fijngeperst. Dit geeft de likeur een amandelachtige, iets bittere smaak. In tegenstelling tot de meeste fruitlikeuren die bestaan uit een blend van fruit(sap), alcohol en suiker, wordt maraschino gedestilleerd.

Het destillaat wordt vervolgens gerijpt in Finse essenhouten vasten. Als laatste wordt de likeur verdund en gezoet.

Cocktails!
Maraschino likeur wordt gebruikt in diverse, zowel klassieke als moderne cocktails. Een bekende is de Aviation.

Een fles maraschino in huis halen? Luxardo is het bekendste merk en stamt uit 1821(!), te herkennen aan zijn strojasjes. Koop een fles bij de slijter (bijvoorbeeld hier).

Maraschinokersen
En hoe zit het dan met het maraschinokersje – die we vooral kennen als garnering van cocktails en toetjes? Oorspronkelijk was het de marascakers die in maraschinolikeur werd geconserveerd. Tegenwoordig gaat dit – helaas – vaak anders.

Het mierzoete kersje wordt nu vaak verkregen door een chemische bewerking van een willekeurige kersensoort. Deze wordt onder meer gebleekt en vervolgens gemarineerd in grote vaten zoete siroop. Bekijk het volledige proces in onderstaande video:

Wil je zelf een keer maraschinokersjes maken? Hier vonden we een recept met maraschino likeur. Of maak hem zonder alcohol, zoals deze. Dan weet je in ieder geval zeker dat er geen chemische bewerking aan vooraf is gegaan.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.