De wereld rond aan de hand van koekjes
Waar Nederlanders dol zijn op de traditionele (warme) stroopwafel, mag voor de Britten een digestive biscuitje niet ontbreken bij de thee. En wat dacht je van de Italiaanse cantuccini? We maakten een lijst met de meest bekende koekjes van over de hele wereld, inclusief een aantal fijne recepten. Geniet ervan!
Stroopwafels
De typisch Nederlandse koeken vind je in iedere supermarkt, maar nog lekkerder zijn die van de markt. Ter plekke gemaakt, nog warm en met heerlijk druipende stroop.
Voor het maken ervan heb je een speciale wafeltang nodig, en heb je die niet? Maak dan deze heerlijke no-bake stroopwafeltaart, of haal een verse bij pop-up restaurant Stroop in Rotterdam.
Cantuccini
Cantuccini’s zijn een must voor in de voorraadkast, en voor Italianen al helemaal! Door het weglaten van boter in het recept worden de koekjes hard en zijn ze een ware traktatie in combinatie met je favoriete warme drank.
Alfajores
Alfajores (spreek uit als ‘Al-fa-go-res‘) klinken ons misschien iets minder bekend in de oren, maar de Argentijnen lusten er wel pap van! Deze koekjes zijn een soort dubbeldekkers en worden gemaakt van maïsmeel, wat zorgt voor een zachte structuur. Vul ze met dulce de leche, en je hebt een cookie-dream come true!
Kijk bij Chow voor een heerlijk recept.
Macarons
Need we say more? De trots van Frankrijk (of eigenlijk Parijs) zijn toch wel echt macarons, en stiekem zijn het ook onze lievelings.
Ze zijn wat moeilijker om te maken, en durf je het niet aan? Maak dan deze foolproof variant die net even anders zijn, maar wel een stuk makkelijk.
Lebkuchen
Lebkuchen zijn typisch Duitse koekjes en worden vooral gegeten tijdens kerst. De smaak is een combinatie tussen pepernoten en Amerikaanse gemberkoekjes.
Chocolate chip cookies
De koekjes die per ongeluk werden uitgevonden komen oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en worden tot op de dag van vandaag in grote getale gegeten.
Ook wij zijn er dol op en ontwikkelden ons eigen recept én stelden een lijstje samen met handige tips om de perfecte koekjes te bakken.
Digestive
Digestives komen oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en worden er nog steeds dagelijks bij de thee gegeten. In Nederland kom je ze vaak onder dezelfde naam tegen, of als simpelweg ‘biscuitje’.
Maak ze volgens dit recept van Cookie Companion.
Turkse rozen koekjes
Het recept voor deze Turkse koekjes kregen we van Turksekok.nl, een website met alleen maar (je raadt het al) Turkse gerechten. Weer eens wat anders dan de standaard variant.
ANZAC koekjes
ANZAC koekjes staan in Australië symbool voor 25 april, de herdenkingsdag voor alle soldaten die gesneuveld zijn. Ze werden gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de vrouwen aan het thuisfront, en konden door de lang houdbare ingrediënten (haver, suiker, boter en kokos) de lange reis naar Europa goed aan.
Ook Culy heeft een recept van deze historische koekjes.
Fortune cookies
Last but not least fortune cookies. Deze koekjes vind je waarschijnlijk eerder bij de Chinees om de hoek, dan in China zelf, maar leuk om zelf te maken zijn ze zeker!