Zelf traditionele Engelse Digestive koekjes maken

Je kent ze vast en zeker: Digestives, van die ver-ruk-ke-lijke, brosse volkorenkoekjes die nog lekkerder worden als je ze in de thee sopt. Dit traditionele Engelse koekje is één van de favorieten van koekjesmonster Dosia Brewer van de geweldige blog Cookiecompanion.

Dosia’s Digestives zijn lekker crispy, met een goede volkorensmaak en nét genoeg suiker. Maak een flinke hoeveelheid want deze heerlijke koekjes zijn echte dooretertjes. 

Meng de volkorenbloem, witte tarwebloem, basterdsuiker, het bakpoeder en het zout goed door elkaar in een kom. Doe er de Golden Syrup, boter, palmolie en de melk bij en kneed goed door. Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe als het mengsel te kruimelig blijft. Het moet een mooi soepel deeg worden.

Druk de deegbal tot een platte schijf en wikkel in huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier. Leg een stuk huishoudfolie over het deeg. Dit voorkomt dat het deeg blijft plakken en je hebt geen bloem nodig om het aanrecht te bestrooien.

Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dik. Steek koekjes uit met een ronde koekjessteker en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Omdat de meeste gekochte digestives iets ovaler van vorm zijn kun je ze (voor de ultieme digestives) met de hand wat ovaler maken.

Prik met een vork een mooi patroontje in de koekjes. Als je lettervormpjes hebt is het leuk om voorzichtig in elk koekje de D van Digestive te drukken.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 15 tot 20 minuten lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

Wil je ze nóg lekkerder maken? Doop dan één kant van de koekjes in wat donkere chocolade… Mmm!