Redactie
Redactie Inspiratie 28 dec 2012
Leestijd: 3 minuten

Dé 6 ultieme tips om perfecte chocolate chip cookies te bakken

Als er iemand is die zegt niet van chocolate chip cookies te houden, dan zouden we deze persoon graag eens willen ontmoeten. Koekjes zijn als kleine genotsmomentjes gedurende je dag, en wat is er nou lekkerder dan koekjes met stukjes, soms gesmolten, chocolade?

Elk recept kent zo z’n essentials: bij een curd moet je de stukjes boter beetje bij beetje toevoegen, en maak je chocolademousse, dan is het beter om eerst de chocolade te laten wennen aan een beetje room en dan pas de rest toe te voegen. Om altijd de beste chocolate chip koekjes te maken, delen we met jullie de 6 belangrijkste tips bij het bakken van koekjes.

Op zoek naar het perfecte recept? Kijk dan hier op Culy.nl, en wie weet zit jouw favoriet er wel tussen!

1. Je boter en eieren moeten op kamertemperatuur zijn

Als je boter gebruikt die te zacht is, kunnen je koekjes te vettig worden. Daarnaast zal je boter beter mengen met de suiker als het niet te zacht is. Om te testen of je boter zacht genoeg is, kan je er een vinger indrukken. Lukt dit makkelijk, maar is er nog een beetje weerstand? Dan is de boter goed. Is de boter al bijna gesmolten? Dan kan je beter een nieuw pakje gebruiken.

Warm je boter niet op in de magnetron, want hierdoor wordt het niet gelijk zacht en zal de helft volledig smelten. De beste manier is dan ook om het in stukjes te snijden en op kamertemperatuur ongeveer 30 minuten te laten staan.

Daarnaast is het ook van groot belang dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Is dit niet het geval, en de eieren zijn koud, dan is de kans groot dat het mengsel zal schiften wanneer je de eieren aan het botermengsel toevoegt.

Ben je al de mist in gegaan? Geen nood! Laat het mengsel even staan en op temperatuur komen, klop vervolgens met een mixer en als het goed is, lost het probleem zich vanzelf op.

2. Klop eerst de boter een beetje los, en voeg dan pas de suiker toe.

De suiker mengt beter met de boter als je de boter eerst een beetje los klopt.

3. Gebruik een mengsel van witte én bruine suiker

De meeste recepten vragen om een combinatie van witte en bruine suiker. Dit is niet voor niets: de witte zorgt er namelijk voor dat je koekjes knapperig worden, en de bruine suiker zorgt er voor dat het smeuïger wordt. Vaak is het een kwestie van uitproberen wat voor jou de perfecte verhouding is.

4. Voeg eieren één voor één toe en mix het mengsel goed tussendoor

Zorg ervoor dat je een goed gemixt, egaal mengsel hebt voordat je een volgend ei toevoegt.

5. Gebruik geen ‘normaal’ bakpapier

In Amerika gebruiken ze het woord wax paper voor bakpapier omdat er een dun laagje wax over zit, dit zorgt er weliswaar voor dat je koekjes niet vast zullen plakken, maar kan niet zo goed tegen hitte. Gebruik daarom het liefst siliconen bakmatjes of vetvrij bakpapier.

Gebruik je gewoon bakpapier, dan is de kans groot dat halverwege het bakproces je koekjes aan de zijkant verbrand zijn, maar in het midden nog niet gaar.

6. Gebruik een ijsschep om koekjes van dezelfde grootte te maken.

De meest gangbare manier is het gebruiken van een kleine ijsschep. Op deze manier heb je altijd dezelfde hoeveelheid deeg per koekje.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.